Social

#alegere parchet # parchet stratificat #parchet laminat

Parchet laminat, masiv sau stratificat – avantaje, dezavantaje, cum il alegi

Te-ai decis sa-ti construiesti sau sa-ti renovezi locuinta si ai ajuns la subiectul parchetului. Sic, elegant, emanand caldura si netinand cont de trecerea timpului, parchetul se potriveste atat in locuintele clasice, cat si in cele contemporane. Pentru a te ajuta sa iei o decizie, trebuie sa stii ca exista trei tipuri de parchet, respectiv masiv, stratificat si laminat, fiecare dintre ele avand avantaje si dezavantaje.

Parchetul masiv

Fabricat doar din lemn, cel mai frecvent din stejar, cu capacitate de izolare acustica si termica foarte buna, foarte rezistent si cu aspectul cel mai natural, parchetul masiv poate fi considerat o investitie pe termen lung. Pe vremuri rezervat interioarelor burgheze, parchetul masiv are cea mai lunga durata de viata si poate fi supus finisarilor repetate. Este disponibil pe piata si din alte esente, precum mesteacan, fag, castan sau pin, cu aspecte variate si pentru diferite bugete.

Un necunoscator nu va percepe mari diferente de aspect intre parchetul masiv si cel stratificat. Insa, daca optezi pentru parchet masiv, trebuie sa stii ca unul dintre marile sale avantaje este ca poate fi raschetat si lacuit de mai multe ori, regasindu-si de fiecare data stralucirea.

Parchetul masiv este cel mai scump dintre cele trei tipuri, acesta fiind, poate, singurul dezavantaj. Totusi, pretul este proportional cu durata de viata – unele tipuri de parchet masiv au un termen de valabilitate si de un secol. Cea mai ieftina esenta poate fi pinul. La achizitionarea parchetului masiv trebuie sa tii cont si de incaperea unde va fi montat, pentru zonele cu umezeala mai mare fiind recomandate anumite esente, precum tecul sau palisandrul.

Parchetul stratificat

Spre deosebire de parchetul masiv, cel stratificat este format din mai multe straturi: unul superior, de uzura, din lemn de diferite esente, un altul, din fibre de lemn de densitate mare si un strat de contrabalans, care ofera stabilitate. Spre deosebire de parchetul masiv, cel stratificat poate fi raschetat de un numar limitat de ori, in functie de grosimea stratului de uzura.

Parchetul stratificat se intretine la fel de usor ca cel masiv, dar este mai rezistent la umezeala, pentru ca se dilata mai putin. Principalul avantaj este un bun raport calitate/pret. Parchetul stratificat este mult mai ieftin decat cel masiv, versiunile cu pin fiind cel mai putin costisitoare.

Parchetul laminat

Acesta este un produs sintetic, compus din mai multe straturi, cu fibre de lemn, rasini si adezivi. El are imprimata pe partea superioara o imagine de inalta rezolutie a unei esente de lemn, pe un suport de fibre de inalta densitate. Acest tip de parchet este cel mai ieftin dintre cele trei. Este rezistent la uzura si se intretine la fel de usor precum gresia. De asemenea, poate fi montat si de un incepator in arta bricolajului. Totusi, se deterioreaza mai repede si nu poate fi raschetat.

Tipuri de parchet in functie de incaperi

In zonele cu trafic intens, precum un hol de la intrare, este recomandat sa alegi placi mai groase, din esente mai rezistente, precum stejar, fag, artar. In living poti alege, in schimb, mesteacan, castan, cires sau nuc, iar intr-o camera unde umbli frecvent in picioarele goale sau in papuci poti alege esente delicate, cum este cea de molid.

In ce directie montezi parchetul

Modul in care montezi parchetul va determina felul in care va fi perceputa incaperea respectiva. Din acest punct de vedere sunt de luat in considerare mai multe aspecte.

In general, in incaperile patrate, sensul in care trebuie sa fie montat parchetul este paralel principalei surse de lumina, adica perpendicular pe fereastra. In incaperile dreptunghiulare, parchetul se monteaza in functie de efectul pe care doresti sa il obtii. Daca vrei sa creezi impresia de adancime, pui parchetul paralel cu peretele cel mai lung al incaperii. Daca, dimpotriva, vrei sa creezi impresia de camera mai lata, sa echilibrezi volumele si sa spargi acel efect de adancime, montezi parchetul perpendicular pe peretele cel mai lung.

Mai exista posibilitatea de a monta parchetul in diagonala, daca vrei sa te joci cu perspectivele intr-o incapere foarte mica. Astfel, camera va parea mult mai aerisita. Daca optezi pentru un astfel de montaj, trebuie sa cumperi mai multe placi, pentru ca vei avea pierderi de aproximativ 10% din decupaje (la o montare clasica, pierderile sunt de circa 5-8%).

Indiferent de tipul de parchet ales, acesta va oferi originalitate, caldura si confort incaperilor in care este montat. Iar sfaturile de mai sus te vor ajuta sa faci cea mai buna alegere, in functie de gusturile tale si de bugetul de care dispui.

Sursa foto: unsplash.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea