Social

Pamuk a venit in Romania

Scriitorul cu Nobel pentru literatura este distins azi cu titlul Doctor Honoris Causa .

Astazi, la ora 13.00, in Sala Senatului din Universitatea Bucuresti , are loc ceremonia oficiala de decernare a titlului de doctor honoris causa lui Orhan Pamuk , scriitorul laureat cu Nobel pentru literatura in 2006 . La ora 15.00, scriitorul sustine o conferinta de presa, la Hotelul Ramada-Majestic, iar de la ora 18.00, foaierul Ateneului Roman este gazda intalnirii dintre Orhan Pamuk si cititorii sai romani.

Maine, la ora 18.00, magazinul Diverta de langa Scala organizeaza o sesiune de autografe cu Pamuk. La ora 19.30, la Clubul Taranului, incepe un afterparty cu Orhan Pamuk si invitatii sai. Intrarea la toate evenimentele este libera.

Vineri, 25 aprilie, se va desfasura o masa rotunda, de la ora 9.30, cu tema „Estetica si etica scrisului“ care-i va avea ca invitati pe Norman Manea, Orhan Pamuk si Antonio Tabucchi. Faimos in Turcia prin cartile sale, traduse in peste 40 de limbi, Pamuk si-a sporit notorietatea in 2005, dupa ce a criticat dur genocidul armenilor din 1915 si suprimarea similara a minoritatii kurde.

Pamuk a declarat unui ziar elvetian ca in jur de 30.000 de kurzi si un milion de armeni au fost victimele pogromului din Turcia de la inceputul secolului si ca nimeni nu indrazneste sa vorbeasca despre acest lucru. Din cauza reactiilor grupurilor nationaliste, scriitorul a fugit din tara, iar cand s-a intors, statul s-a pregatit sa-l judece pentru „insultarea“ Turciei si a identitatii nationale. Pamuk a riscat trei ani de inchisoare potrivit noului Cod Penal turcesc.

Organizatii de protectie a drepturilor omului si asociatii ale scriitorilor din toata lumea s-au aratat solidare cu cazul Pamuk. Pana la urma, procesul a fost abandonat, in mod oficial, din cauza unei probleme de procedura. Revista americana „Time“ l-a inclus pe scriitor pe lista celor mai influenti 100 de oameni din lume la categoria „eroi & pionieri“.

BESTSELLERURI

Dintre cartile sale publicate in peste 100 de tari, cele mai cunoscute sunt: „Ma numesc Rosu“, „Fortareata alba“, „ Cartea neagra “, „Viata cea noua“, „Zapada“. Primele patru sunt publicate in romaneste de Curtea Veche. „Ma numesc Rosu“ s-a vandut in Romania, din august 2006, in 36.000 de exemplare. „Viata cea noua“ (din decembrie 2006) - in 10.000 de exemplare, „Fortareata alba“ ( foto ) (din noiembrie 2007) - in 10.000 exemplare.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea