Social

Painea si pateurile in exces pot provoca alergia la gluten

Alergia la gluten nu se poate trata decat cu excluderea totala si definitiva din alimentatie a produselor ce contin faina de grau. Viata agitata de zi cu zi ne impinge sa mancam total dezordonat. In criza de timp, nu de putine ori ne multumim cu un pateu si cu o merdenea. "Mancam pateuri, foetaje, cornuri , chifle, pizza, fursecuri, biscuiti pentru ca le putem consuma in tramvai, la serviciu si le gasim peste tot in drumurile noastre. Numai ca excesul de calorii din glucidele continute in produsele de panificatie consumate pot provoca o serie mare de probleme in sfera aparatului digestiv si nu numai. Depunerile de grasimi la nivelul abdomenului, prin marirea presiunii intraabdominale, reprezinta unul dintre cei mai importanti factori ai refluxului gastroesofagian. Adica aciditatea stomacala, in loc sa fie folositoare la procesele de digestie, refuleaza in esofag. Acesta nu are o protectie corespunzatoare, iar omul resimte arsuri in spatele pieptului sau chiar incepe sa aiba ulceratii pe esofag. In ultimii ani, refluxul gastroesofagian nu numai ca a depasit ulcerul ca frecventa, dar poate depasi ca incidenta 30% din populatia unei tari dezvoltate", explica prof. dr. Mircea Diculescu, seful Catedrei de Gastroenterologie si Hepatologie Fundeni. Prof. dr. Mircea Diculescu spune ca si pancreasul este permanent solicitat cu procesele de transformare a glucozei, iar insulina se poate dovedi insuficienta si se poate instala diabetul zaharat. "Ficatul, fiind solicitat excesiv cu prezenta de glucide pe care trebuie sa le transforme in grasimi «sfarseste» prin a se «murdari» de grasimi si apare steatoza hepatica . Oare stim ca pana la 20-30% din populatia generala are, intr-o forma sau alta, ficatul gras? Si nu ma refer la persoanele obeze, deoarece, in aceste cazuri, pana la 100% pot avea steatoza hepatica! La Fundeni avem in derulare o serie de studii privind ficatul gras nealcoolic (neviral). Din pacate, desi vorbim de ficat gras , excluderea din alimentatie doar a grasimilor animale nu este suficienta. Trebuie sa excludem si alte surse de calorii, cum ar fi aceste produse de patiserie . Si pot aparea si alte probleme care intra in sfera altor specialitati medicale", adauga prof. dr. Mircea Diculescu. Seful Catedrei de Gastroenterologie si Hepatologie Fundeni spune ca, in cazul consumului acestor produse, mai poate aparea o afectiune: enteropatia glutenica sau " boala celiaca ". "Este o «alergie» la glutenul continut in cerealele gen grau, orz, ovaz, secara (nu se gaseste in porumb, orez sau cartof). Acesta provoaca o reactie imunologica la nivelul mucoasei intestinale care isi pierde capacitatile normale de absorbtie a altor factori nutritivi ca, de exemplu, fierul si se insoteste de obicei de diaree. Apare de multe ori la copil, dar din ce in ce mai frecvent o descoperim in forme mai putin evidente si la adulti. Este o afectiune in mare raspandire in Occident pe care, din pacate, o diagnosticam din ce in ce mai frecvent si la Centrul nostru", mai spune prof. dr. Mircea Diculescu. Medicul avertizeaza ca in cazul aparitiei acestei afectiuni "singura solutie este eliminarea totala din alimentatie a respectivelor cereale si nici nu ne inchipuim ce greu este". "Faina de grau nu se gaseste doar in paine, chifle si cornuri, ci in toate foetajele, pateurile si fursecurile. Ba mai mult, se gaseste si in inghetata, in ketchup, mustar, in diversele condimente pentru supe (nu numai in fidea si taietei). Rude prea apropiate de grau se gasesc chiar in bere", precizeaza medicul. Prof. dr. Mircea Diculescu spune ca nu este necesar sa nu consumam deloc fainoase, dar nu trebuie consumate in exces.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea