Social

Painea alba creste riscul de diabet

Produsele de panificatie preparate din faina integrala scad riscul aparitiei acestei boli. Doua studii publicate de revista „American Journal of Clinical Nutrition" demonstreaza importanta cerealelor pentru sanatatea alimentatiei. Este vorba in primul rand de cerealele integrale care reduc riscul aparitiei diabetului de tip II (insulinoindependent) si al bolilor cardiovasculare (infarct, atac vascular cerebral ). Pe de alta parte, cercetarile au relevat faptul ca, dimpotriva, preparatele de panificatie si patiserie obtinute din cereale rafinate (faina alba) cresc riscul aparitiei acestor boli. O echipa de cercetatori americani si un grup de specialisti finlandezi au finalizat un studiu amplu care demonstreaza ca includerea in alimentatia zilnica a cerealelor integrale are un efect protector asupra vaselor si inimii. Medicii americani de la Universitatea Harvard , din Boston, au urmarit regimul alimentar al unui lot de peste 86.000 de barbati americani, cu varste cuprinse intre 40 si 84 de ani, timp de peste cinci ani. S-a descoperit astfel ca aceia care consuma zilnic cereale complete la micul dejun au un risc cu 20 la suta mai mic de a se imbolnavi de o boala cardiovasculara, fata de cei care nu includ astfel de alimente in dieta zilnica. Spre deosebire de cei care consuma cereale integrale , cei care consuma produse din faini „rafinate" - faina alba - nu-si reduc riscul de boala. Pe de alta parte, o alta echipa de specialisti finlandezi, coordonata de dr Jukka Montonen, de la Institutul National de Sanatate Publica din Helsinki, a studiat 2.286 de barbati si 2.030 de femei cu varste cuprinse intre 40 si 69 de ani, timp de zece ani. Rezultatele au fost similare cu cele obtinute de echipa americana: barbatii si femeile care consumau frecvent cereale integrale si-au diminuat cu pana la 35 la suta riscul de a dezvolta un diabet de tip II, iar cei care consumau cantitati mari de cereale si-au scazut riscul cu pana la 60 la suta, fata de cei care nu consumau deloc sau foarte putin astfel de alimente. Cerealele integrale „tempereaza" diabetul Cerealele complete contin o mare parte din invelisul semintelor, in care se gaseste o mare cantitate de vitamine (in special E si B), precum si minerale (fier, calciu, magneziu). De asemenea, cerealele integrale contin o mare cantitate de fibre celulozice. Acestea regleaza tranzitul intestinal, previn constipatia si scad, conform specialistilor, riscul de cancer colorectal. Preparatele din faina rafinata - paine alba si produse de patiserie , lipsite de acest invelis al semintelor, contin foarte putine fibre. Spre exemplu, painea integrala contine aproximativ 8,5 g de fibre la 100 g, fata de doar 3,5 g/100g, in cazul painii albe. Alimentele preparate din cereale mai putin rafinate au un index glicemic mai slab. Altfel spus, asimilarea glucozei (zaharului) din acestea de catre organism este mai lenta si continua. In cazul painii albe, glucoza se asimileaza prea repede in organism, pancreasul - care secreta insulina - este suprasolicitat si in timp epuizat, iar rezultatul este aparitia diabetului de tip II. Pe de alta parte, fibrele din cerealele complete scad absorbtia grasimilor din intestin, scad astfel colesterolul din sange si riscul aparitiei ateromatozei, iar, in final, riscul aparitiei afectiunilor cardiovasculare. Secrete ale tineretii fara batranete -O dieta saraca in gra­simi si bogata in carbohidrati. Sfatul specialistilor americani este sa consumati cinci fructe si legume zilnic pentru continutul de vitamine si minerale pe care il furnizeaza organismului; -Cinci pana la opt pahare cu apa pe zi; -Din caloriile zilnice, doar 30-35 la suta trebuie sa le luati din grasimi saturate, iar 20 la suta din grasimi nesaturate (lapte dietetic, ulei de masline), 15 la suta din proteine iar restul caloriilor din carbohidrati (paine de grau, orez, ovaz); -Exercitiile aerobice facute cu regularitate sunt obligatorii pentru oricine doreste sa incetineasca procesul de imbatranire. Asociatia Americana a Inimii va sfatuieste sa faceti un singur set de opt pana la 10 exercitii, de doua-trei ori pe saptamana; -Consumati cat mai multe legume colorate (rosii, morcovi, spanac si dovlecei); -Puteti lua si ceva suplimente cu vitamine: 200-250 de mg de vitamina C zilnic, vitamina E, si un amestec de suplimente cu carotenoizi, de 6-10 mg. Aboneaza-te la Newsletter-ul de Sanatate Acasa.ro ca sa afli cum sa ai o viata sanatoasa.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea