Social

Pactul pentru educatie sau ceva ce avem deja

Nimic nou pentru educatie in urma intalinirii de ieri dintre presedintele Basescu si partidele politice. Sau cel putin asta sustine ministrul Educatiei, Cristian Adomnitei, care a declarat ieri dupa consultarile de la Cotroceni pe tema Pactului pentru educatie, ca principiile acestuia sunt deja incluse in pachetul de legi elaborate de minister. Ministrul a salutat interesul pe care subiectul educatie il starneste in acest moment asupra clasei politice romanesti, subliniind faptul ca partidul pe care l-a reprezentat ieri la consultarile de la Cotroceni considera educatia un subiect "chiar de siguranta nationala". Principalele masuri pe care a punctat si seful Ministerului Educatiei au fost principiile de descentralizare financiara, alocarea resurselor in functie de copil, descentralizarea resursei umane sau reforma curriculara, despre care s-a discutat si ieri si care urmeaza a fi prinse si in Pactul pentru Educatie. Adomnitei a precizat insa ca aceste principii sunt deja prinse in pachetul de proiecte de legi ale educatiei, care se afla acum in dezbatere publica . Discutiile privind necesitatea elaborarii unui Pact pentru educatie au inceput inca de anul trecut, atunci cand presedintele Basescu a lansat propunerea elaborarii unui act unitar si care sa fie adoptat de toate partidele politice. In acest context, ministrul Adomnitei a declarat ieri ca semnatura partidelor pe Pact ar echivala cu un vot de sustinere a pachetului de legi ale educatiei, pachet pe care ministerul pe care il conduce l-a elaborat deja si l-a lansat in decembrie in dezbatere publica. Seful statului a criticat aceste legi inca de la lansare, spunand ca formularea proiectelor "nu aduce un aer proaspat".

Pachetul legilor educatiei - incoerente si cu dezacorduri gramaticale La lansarea legilor presedintele a punctat ca acestea sunt similare cu legea elaborata in 1995, atragand atentia si asupra greselilor de tipar, dar si asupra dezacordurilor "suparatoare" din textul legilor. Basescu a mai reprosat ca legile "nu sunt gandite in mod coerent impreuna", dand exemplul unor articole identice ce apar in doua legi diferite. In plus, a mai acuzat el, proiectele mentin foarte multe dintre decizii ale ministerului si ale guvernului, referirea la relatia cu membrii comunitatii fiind de ordin foarte general, in vreme ce "romanii au alte aspiratii ". Totodata Basescu a mai criticat faptul ca se amana reglementarea sau se face referire la un ordin ulterior al ministrului. Printre reprosurile formulate de presedinte s-a mai numarat si acela ca ministerul a pastrat finanatarea universitatilor in functie de numarul de studenti si nu a inlocuit-o cu finantarea multi-anuala pe proiecte. Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea