Social

#oug #rate #banci #monitorul oficial

OUG pentru amanarea ratelor a fost publicata in Monitor. Pana cand pot fi depuse cererile

Romanii vor putea depune la banca solicitare pentru amanarea ratelor in urmatoarele 45 de zile, adica pana la jumatatea lunii mai. Asta pentru Ordonanta de Urgenta adoptat care prevede posibilitatea amanarii ratelor la banca pana la o perioada de 9 luni, a fost publicata in Monitorul Oficial, scrie Digi24.

Ordonanta prevede posibilitatea amanarii ratelor, cu conditia ca persoanele care solicita acest lucru sa nu aiba restante.

Conform Ordonanței de urgenta, "masura se acorda exclusiv debitorilor ale caror venituri au fost afectate direct sau indirect de situatia grava generata de pandemia COVID-19.'' Ministerul Finantelor trebuie insa sa emita in termen de 15 zile normele de aplicare, in care vor fi detaliate situatiile in care o persoana este afectata "direct sau indirect."

Cum poti amana ratele

Pentru a beneficia de suspendarea rambursarii ratelor, dobanzilor si comisioanelor, debitorii trimit creditorilor (banci sau IFN-uri) o solicitare prin telefon sau pe email. Se poate opta pentru suspendarea ratelor pentru o perioada cuprinsa intre o luna si noua luni. Banca analizeaza solicitarea si o aproba in conditiile prevazute de normele de aplicare.

In afara de creditele ipotecare, dobanda se capitalizează la soldul creditului, pentru perioada de suspendare, iar suma se plateste esalonat. Adica, orice credit care nu este ipotecar aduna dobanda, pentru perioada in care este suspendat.

In cazul creditelor ipotecare contractate de persoane fizice nu se mai adauga dobanda la dobanda.

"Dobanda aferenta perioadei de suspendare se calculeaza potrivit prevederilor contractului de credit si reprezinta o creanta distincta si independenta, creanta la care dobanda este 0%," se arata in Ordonanta de Urgenta.

Cum pot firmele sa suspende plata ratelor

Pentru intreprinderile individuale si familiale, persoane fizice autorizate, profesii liberale sau persoane juridicie care au contracte de credit sau de leasing, amanarea ratelor se poate face daca indeplinesc cumulativ mai multe conditii.

Astfel, aceste firme trebuie sa aiba intrerupta activitatea total sau partial ca efect al deciziilor emise de autoritati pe perioada starii de urgenta si sa detina certificatul de situatii de urgenta emis de Ministerul Economiei sau certificatul de situatii de urgenta prin care se constata pe baza declaratiei pe propria raspundere ca veniturile sau incasarile au scazut cu 25% in luna martie prin raportare la media lunilor ianuarie si februarie. De asemenea, pentru a-si amana ratele, respectivele firme nu trebuie sa fie in insolventa.

Sursa: Digi24

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea