Social

Oprescu scade, Blaga urca

Independentul Sorin Oprescu (fost PSD) se mentine lider in preferintele electorale ale bucurestenilor, cu 34%, arata un sondaj CSOP comandat de PD-L si efectuat in perioada 14-21 mai. Distanta dintre Oprescu si ocupantul locului doi, Vasile Blaga (PD-L), a scazut insa la patru procente, fata de 15 cat indica sondajul INSOMAR de saptamana trecuta.

Intre cei doi si urmatorii clasati, Ludovic Orban (PNL) si Cristian Diaconescu (PSD), exista o distanta care pare greu de recuperat in ultima saptamana de campanie.

Orban este cotat cu 17%, iar Dia­conescu cu 14%. Sociologii sustin ca Sorin Oprescu este intr-o tendinta de scadere (de la 39% la 34%), iar Vasile Blaga se afla pe un trend ascendent (de la 24% la 30%). Cresc, de asemenea, Ludovic Orban (de la 12% la 19%) si Cristian Diaconescu (de la 11% la 14%).

In privinta bataliei pentru cele sase sectoare, studiile indica trei mari favoriti, care au sanse sa castige chiar din primul tur: Neculai Ontanu (PSD, sectorul 2), cotat cu 52%, Liviu Negoita (PD-L, sectorul 3) - 59% si Marian Vanghelie (PSD, sectorul 5) - 52%.

Vasile Blaga recupereaza din distanta fata de Sorin Oprescu, dupa cum indica rezultatele ultimului sondaj efectuat de Centrul pentru Studierea Opiniei si Pietei (CSOP)

Lupta finala pentru Primaria Generala a Bucurestiului se va da, cel mai probabil, intre candidatul independent Sorin Oprescu si candidatul PD-L Vasile Blaga.

Sondajul CSOP a fost comandat de PD-L si realizat in perioada 14-21 mai. Conform unor date partiale, independentul Sorin Oprescu se mentine pe primul loc in preferintele bucurestenilor, cu 34 la suta, avantajul sau fata de ceilalti candidati reducandu-se cu 5 procente fata de ultimul sondaj INSOMAR care il credita cu 39 la suta din intentiile de vot.

Al doilea plasat este candidatul PD-L, Vasile Blaga, cotat cu 30 la suta. Fata de ultimul sondaj INSOMAR, Vasile Blaga a crescut cu 6 procente. Cresc de asemenea liberalul Ludovic Orban, la 19% fata de 12% cat avea pana acum, si candidatul PSD, Cristian Diaconescu, de la 11% la 14%.

Interes scazut pentru votul la locale

Alarmant este scorul absenteismului la vot: 60% din cei intervievati si-au declarat intentia de a merge la urne, potrivit unui sondaj al Centrului de Cercetare Sociologica si Branding (CCSB). Cu doar trei zile inainte, acelasi institut prezenta un indicator de doar 51 la suta, iar INSOMAR estima o prezenta la vot de 69 de procente.

Sondajul CCSB il credita pe Oprescu cu 36 la suta din optiunile de vot, iar Blaga inregistreaza o crestere mai mica decat cea relevata de INSOMAR, pana la limita a 27 de procente. Avansul liberalului Orban fata de social-democratul Diaconescu este si el redus la doar doua procente: doar 13 la suta din sufragii fata de cele 11 obtinute de candidatul PSD.

Trei primari au sanse sa castige din primul tur

Pentru cele mai multe sectoare ale Bucurestiului, lupta electorala se va prelungi pana pe 15 iunie, cand are loc al doilea tur de scrutin .

Potrivit datelor din cercetarile sociologice comandate de principalele trei partide (PSD, PD-L, PNL), doar trei candidati de la primariile de sector ar putea castiga din primul tur: Nicolae Ontanu - PSD, Liviu Negoita - PD-L si Marian Vanghelie - PSD. Ontanu si Negoita, primul la sectorul 2, al doilea la sectorul 3, sunt cotati cu 52%, respectiv 59% din intentiile de vot.

Au procente peste 40% Cristian Popescu „Piedone", PC, la sectorul 4, si Marian Vanghelie, PSD, la sectorul 5. Al doilea loc la sectorul 4 este disputat de Radu Silaghi, PD-L, Vasile Mihalache , PSD, si Adrian Inimaroiu, Partidul Verde, cu procente apropiate. La sectorul 1, Razvan Murgeanu, PD-L, si Andrei Chiliman, PNL, sunt cotati ambii cu 35 la suta, iar la sectorul 6, Cristian Poteras , PD-L, se afla pe primul loc, cu 38 la suta, urmat la 6 procente de Dan Darabont, PSD.

Tendinte confirmate de sondaje

Trendul de reducere a distantei intentiei de vot dintre principalii contracandidati pare a fi confirmata de un alt sondaj efectuat cam in aceeasi perioada, 18-20 mai, de Compania de Cercetare Sociologica si Branding (CCSB).

sondaj1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

sectoare

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea