Social

#afectare populatie #coronaviurs #oameni de stiinta

Om de stiinta: "Virusul nu poate fi oprit. Se va raspandi indiferent de masurile luate"

Un om de stiinta face previziuni sumbre despre coronavirus. Albert-Laszlo Barabasi, profesor la Northeastern University, Boston (SUA), fondator al teoriei retelelor, cel mai titrat cercetator nascut in Romania, a facut declaratii socante despre raspandirea coronavirusului.

Potrivit mesajului postat de acesta pe Facebook, indiferent de masurile de preventie luate si de cate granite, aeroporturi si scoli se inchid, coronavirusul va afecta cel putin din jumatatea populatiei, la nivel global.

"In urmatoarele luni, foarte probabil voi fi printre cei infectati. Miliarde de coronavirusuri se vor dezvolta in corpul meu, declansand o lupta disperata cu celulele mele imune. In absenta unei boli cronice, fiind in Boston, in proximitatea spitalelor de la Harvard, am incredere ca sistemul meu imunitar va castiga. Totusi, sunt foarte ingrijorat de acest virus. E inevitabil sa inchidem lumea timp de doua luni. Nu pentru mine as face asta, ci pentru mama mea. 

In laborator stim inca din februarie ca lumea se va opri la mijlocul lunii martie. Am spus asta multor prieteni in urma cu cateva saptamani, cu toate astea si pentru mine a fost greu de anticipat ce va insemna asta cu exactitate. Acum putem vedea deja – urmeaza doua luni grele, si mai e mult pana la final. Stiam ce se va intampla, deoarece la Network Science Institute, acolo unde lucrez, colegii mei reusesc de ani de zile, cu ajutorul teoriei retelelor, sa prezica cu exactitate raspandirea virusurilor de acum. Au urmarit Zika, Ebola, iar acum chiar coronavirusul e la rand. 

Epidemia de coronavirus este o problema de retea, astfel ca este nevoie de metodologia si gandirea retelelor pentru a prezice si in cele din urma pentru a controla raspandirea ei. Intelegem acum ca virusul nu poate fi oprit. Se va raspandi indiferent de cate tari isi inchid frontiera si cate zboruri sunt anulate sau cate scoli sunt fost inchise.

In lipsa actiunii, procesul urmeaza o curba Gaussiana bine stabilita - o crestere rapida, o perioada de varf si apoi scaderea. In perioada de varf spitalele nu pot sa ofere sprijin pentru toata lumea care va avea nevoie. Iar acest varf este infricosator de aproape – in cateva saptamani, zeci de mii de persoane vor fi infectate daca nu facem nimic", scrie Albert-Laszlo Barabasi.

Sursa: realitatea.net

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea