Social

Olteanu ramane cu dosarele ministrilor in brate

CSM i-a raspuns lui Bogdan Olteanu ca gestionarea dosarelor ministrilor e strict problema lui si ca legea ii obliga pe deputati sa pastreze secretul acestor anchete.
 
Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) i-a raspuns miercuri lui Bogdan Olteanu, presedintele Camerei Deputatilor, ca nu este competent sa decida in chestiunea gestionarii dosarelor ministrilor penali. Olteanu intrebase CSM asupra procedurii pe care trebuie s-o urmeze parlamentarii in problema dosarelor penale ale ministrilor Mitrea, Pacuraru si Seres, trimise in copii complete de DNA si DIICOT.

Intrucat Regulamentul Camerei Deputatilor este lacunar, Olteanu nu era lamurit daca trebuie sa multiplice integral respectivele dosare, de mii de pagini si cu probe secrete ( interceptari audio si video), sau daca acestea pot fi consultate doar de membrii Comisiei juridice, care sa prezinte apoi plenului un rezumat.

Pe baza rezumatului, plenul urmeaza sa voteze daca este cazul sa avizeze cererile procurorilor.

Lidia Barbulescu , presedintele CSM, a raspuns miercuri ca „solicitarea Camerei Deputatilor, de stabilire de catre Consiliu a modalitatii de utilizare si gestionare a documentelor primite din partea DNA, excede atributiilor stabilite prin lege in sarcina Consiliului“.

Barbulescu a explicat ca CSM se ocupa strict de cariera magistratilor, fara a putea decide asupra regulamentelor Legislativului. Ea a atras insa atentia ca deputatii trebuie sa respecte secretul anchetelor procurorilor.

Motivul pentru care DNA si DIICOT au trimis copii integrale ale dosarelor ministrilor a fost lamurit de procurorul Robert Cazanciuc, purtatorul de cuvant al Parchetului General, prin invocarea deciziei Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR), conform careia doar Parlamentul poate cere urmarirea penala a ministrilor care sunt si deputati sau senatori.

„In preambulului deciziei CCR scrie ca referatele procurorilor trebuie trimise impreuna cu dosarul cauzei“, a explicat Cazanciuc. Textul respectiv reprezinta chiar cererea lui Bogdan Olteanu, admisa luna trecuta de CCR.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea