Social

# redeschidere scoli

Oficial: Scolile se redeschid pe 8 februarie

Scolile vor fi redeschise incepand de luni, 8 februarie, dupa anumite scenarii, in functie de rata de infectare din fiecare localitate si se va face partial descentralizat pentru toate cele 17.656 de unitati de invatamant din Romania, a anuntat seful statului. 

Declaratia presedintelui Klaus Iohannis: 

"Tocmai am finalizat o intalnire la care au participat primul ministru, ministrul Educatiei, al Sanatatii. Am discutat o tema care este extrem de importanta pentru milioane de romani: ce se va intampla cu scolile incepand de saptamana viitoare cand incepe semestrul II. Am inceput cu o analiza a contextului pandemic si pot sa va spun cateva lucruri foarte clare.

Nu, nu am scapat de pandemie. E nevoie sa continuam sa fim responsabili, sa purtam masca, sa respectam masurile, dar putem sa constatam ca in ultimele saptamani incidenta bolii s-a redus un pic. Deci, cum spun expertii, trendul este descendent. Pe de alta parte, nu suntem singuri in Europa si evident ca ne-am uitat putin in jur sa vedem ce fac altii in acest context. Marea majoritate a tarilor din UE deschid scolile.

In majoritatea statelor, scolile sunt deja deschise sau vor fi deschise progresiv in urmatoarele saptamani. Sunt foarte putine, doar 3 state care acum nu deschid scolile.

In consecinta, in unanimitate, am decis urmatoarele lucruri: incepand de luni, cand incepe semestrul II, majoritatea copiilor merg fizic la scoala.

Evident insa ca trebuie sa respectam si situatia din fiecare localitate, sa tinem cont de ce se intampla in fiecare localitate si pente fiecare scoala trebuie luate masuri foarte stricte. Fiindca noi ne dorim ca scoala sa se desfasoare in conditii sigure. In consecinta, in localitatile in care sunt putine cazuri de Covid-19 in asa-numitul scenariu verde, toti copiii merg fizic la scoala.

In localitatile in care sunt ceva mai multe cazuri, asa-numitul scenarul galben, acolo copiii mici merg fizic la gradinita, clasele I-IV merg la scoala si din ciclul secundar merg doar copiii de clasa a VIII-a fizic la scoala, iar din liceu merg tinerii din clasa a XII-a, care se pregatesc de Bacalaureat.

In localitatile unde, din pacate, sunt destul de multe cazuri, care sunt in asa-numitul scenariu rosu, merg fizic doar copiii la gradinita si clasele I-IV, restul facand scoala online. Deci in scenariul rosu merg cei mici fizic, iar clasele de la V la XII fac scoala online.

In localitatile care intra in carantina, in mod natural toata lumea sta acasa. Deci, pe scurt, gradinitele si clasele I-IV vor functiona fizic peste tot, mai putin localitatile care intra in carantina. Sigur, mai sunt multe detalii de clarificat – Cum se verifica daca un copil este bolnav sau nu, la cate cazuri de imbolnavire intr-o scoala se inchide scoala samd.

Toate aceste lucruri vor fi foarte rapid clarificate printr-un ordin comun al MS si ME, ordin care va fi pregatit astazi si maine si care va fi dat publicitatii. In consecinta, pregatiti copiii pentru scoala!

Va multumesc si va doresc multa sanatate!", declarat presedintele Romaniei.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea