Social

#parlament #penal #politic

Oferta de toamna pentru Parlament are o puternica incarcatura penala

Dosarele penale nu-i impiedica pe politicieni sa vina in fata alegatorilor si sa le ceara votul. Alegerile locale au dovedit-o din plin: primari sau candidati cu probleme in justitie au castigat fara probleme un nou mandat.
 
Cristian Boureanu (PD-L), Dan Ilie Morega (PNL) si Adrian Nastase (PSD) vor voturile romanilor, chiar daca nu si-au rezolvat problemele cu justitia. Modelul de la alegerile locale ar putea fi repetat cu succes la alegerile parlamentare din toamna acestui an, asta tinand cont ca pe listele de la urne se va prezenta un nou lot de clienti ai Parchetului General sau ai DNA. Capete de afis: fostii ministri si actuali parlamentari Adrian Nastase, Miron Mitrea, Serban Mihailescu, Paul Pacuraru si Codrut Seres.

Fostul premier Adrian Nastase ar fi cercetat in nu mai putin de zece dosare. Procurorul general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi , a cerut chiar joia trecuta Camerei Deputatilor aviz pentru inceperea urmaririi penale in cazul Matusa Tamara, Nastase fiind acuzat de dare de mita.

Pe masa Parlamentului se mai afla un dosar al lui Nastase - Zambaccian - pentru care va fi organizata o sesiune speciala a Camerei pe 13 august, dupa ce amanarea avizarii dosarele ministrilor parlamentari a fost criticata in recentul Raport de tara al Comisiei Europene. Nastase vrea sa candideze intr-un colegiu din Prahova pentru Camera Deputatilor.

Seful de campanie electorala al PSD, Miron Mitrea, e in aceeasi postura: cu un dosar al DNA pe masa Camerei Deputatilor. Mitrea este acuzat de luare de mita, instigare la Fals material in inscrisuri oficiale in legatura directa cu infractiunea de coruptie precizata si uz de fals in legatura directa cu aceeasi fapta de coruptie.

Un alt fost ministru parlamentar cu probleme in justitie este Serban Mihailescu, cel pentru care Parchetul a cerut tot joia trecuta Senatului aviz pentru inceperea urmaririi penale. Surse din partid sustin insa ca acesta se gandeste sa nu mai candideze la toamna. Pe lista pesedistilor cu probleme s-ar mai afla si fostul sef al Romsilva Filip Georgescu, dar si Emil Cutean, cel acuzat de procurorii anticoruptie in 2006 de abuz in serviciu.

In oferta de toamna pentru Parlament apare si numele liderului UDMR, Marko Bela. Fostul vicepremier, care va candida probabil pentru Senat intr-un colegiu din Targu-Mures, este acuzat ca ar fi incasat 900 de milioane de lei vechi reprezentand drepturi de autor pentru carti editate sau care urmau a fi editate in urmatorii cinci ani.

Liberalii au si ei cel putin trei candidati cu probleme. Primul pe lista: Dan Ilie Morega, care vizeaza un scaun de deputat in Gorj, s-a dovedit a fi un soldat credincios partidului. Atat de credincios incat din acest motiv a fost trimis in judecata in luna decembrie a anului trecut de procurorii DNA. Acestia il acuza ca si-ar fi folosit autoritatea si influenta in scopul obtinerii de bani de la diverse institutii din judet pentru finantarea campaniei electorale a partidului.

De la telefoanele lui Morega pentru banii de campanie ai partidului i se trage un dosar la DNA unui lider liberal - un alt ministru cu dosarul blocat in Parlament - Paul Pacuraru. Acesta este acuzat de procurorii DNA ca a facut interventii pentru dirijarea unor contracte pe bani publici catre firma fiului sau prin intermediul sefului PNL Gorj, Dan Ilie Morega.

Al treilea liberal este Brindusel Nichitean, cel care candideaza in Suceava pentru Camera Deputatilor. Nichitean a participat la alegeri si in 2004, tot in Suceava, cand a fost ales pe listele Aliantei D.A., din partea PD, insa si-a pierdut mandatul, fiind trimis in judecata dupa ce a fost prins ca a votat de cinci ori la scrutinul general din 28 noiembrie 2004. Ulterior, Brindusel Nichitean a plecat din PD, a fost refuzat de PRM si a ajuns in conducerea PNL Suceava.

Democrat-liberalii nu stau nici ei prost la acest capitol. Pedelistul Cristian Boureanu, aflat in carti pentru un scaun de deputat de Arges, este acuzat de procurorii DNA, in dosarul Loteria Romana, de abuz in serviciu in legatura cu un act aditional la un contract pe care l-a semnat in 2000, alaturi de alti membri ai AGA a Loteriei. Un alt caz este liderul PD-L Gorj, Ionel Mantog, cel care si-a anuntat intentia de a intra in Parlament. Acesta a fost trimis in judecata de procurorii DNA sub acuzatia de infractiuni asimilate celor de coruptie.

Conservatorii au si ei doi parlamentari cu probleme: patronul Rapidului, George Copos, cercetat in dosarul Loteria, si Codrut Seres, acuzat in doua dosare, unul in legatura cu privatizarea unei societati din domeniul energetic si un altul pentru sprijinirea unui grup infractional organizat cu caracter transfrontalier si tradare prin transmitere de secrete. Seres a declarat recent pentru Cotidianul ca nu a luat inca o decizie privind o noua candidatura.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea