Social

# avertisment crunt #octavian jurma #coronavirus #pandemie #romania

Octavian Jurma, avertisment crunt: “1 milion de romani se vor mai imbolnavi in urmatoarele doua saptamani”

Octavian Jurma face previziuni sumbre privind evolutia cazurilor de coronavirus din urmatoarele doua saptamani. Acesta avertizeaza ca daca ritmul actual se va mentine, in doua saptamani se vor infecta de covid un milion de romani se vor infecta, iar 10.000 vor muri.

Cercetatorul mai subliniaza faptul ca in prezent avem de 20 de ori mai multe cazuri de infectare decat in primul val, cand a fost impusa carantina, dar si faptul ca am ajuns mai rau decat Lombardia.

“Chiar am sperat ca astazi sa vedem pentru prima data un "lower Monday" (sau "lower-low"), o zi de luni sub nivelul zilei de luni din saptamana precedenta. Stiu ca guvernul lupta cu disperare sa reduca numarul de teste in speranta ca vor putea anunta un triumfal platou in stratosfera valului 4-Delta, dar pana si un varf artizanal ne-ar fi permis sa ne tragem sufletul un pic.

Din pacate debutul a fost la fel de urat ca miniciunile cu care ne-au umplut spitalele. Analiza zilnica a cazurile din ultimele saptamani si prognoza pe urmatoarele 4 se afla in primul tabel.

Azi e cea mai joasa zi din saptamana care vine.

Va dati seama ca azi avem de 25 de ori mai multe cazuri azi decat in urma cu 8 saptamani?

Avem de 20 de ori mai multe cazuri decat in vaful valului 1. Da valul acela in care am stat 30 de zile in carantina ca sa nu ajungem ca Lombardia.

Acum am ajuns mai rau ca Lombardia pentru ca am refuzat carantina de 30 de zile si prin asta am refuzat sa mai avem vreodata doar 500 de cazuri pe zi in varful unui val. Acum le aratam noi italienilor cum arata un val pandemic in care politicienii au luat locul medicilor.

 

Aparent debutul nu este mult peste prognoza insa daca adaugam cele 1,425 de cazuri scazute dupa alocare, rezulta ca azi s-au inregistrat la nivel national 11,560 de cazuri noi.

Chiar si daca plecam de la 10,141 cazuri raportate oficial si o crestere de doar 7.5% rezulta ca maine vom avea valori in 17,000 si 18,000 de cazuri noi si vom inregistra un nou record absolut de cazui noi. Ne instalam astfel in scenariul de cosmar pe care l-am mentionat in vara, cel al unui val mai mare decat valurile 2 si 3 combinate cu toate consecintele acestuia:

- Incidenta nationala a depasit astazi 10 la mie. In raportul zilnic se prezinta incidenta medie a judetelor nu incidenta nationala. Diferenta arata subestimarea medie a pandemiei in judete adica aproape 1 la mie (sau in jur de 1,000 de cazuri pe zi)

- Saptamana trecuta am depasit pragul de 100,000 de cazuri noi pe saptamana. Acumulam acum mai multe cazuri intr-o saptamana decat intr-o luna in toata luna octombrie 2020 din valul 2, sau in luna aprilie din valul 3-Alpha.

- La o rata de detectie de 1:5, in realitate acum sa imbolnavesc saptamanal jumatate de milion de romani (500,000).

- Tot saptamana trecuta am inregistrat 2,361 de morti. In ultimele 14 zile aproape 5,000 de romani au fost ucisi de COVID-19.

 

Vom continua la acest nivel stratosferic inca cel putin 2 saptmani

- 1 milion de romani se vor mai imbolnavi in urmatoarele 2 saptamani dintre care vom depista doar 200,000 de mii

- 10,000 de romani vor fi ucisi de COVID-19 in urmatoarele 2 saptamani dintre care vom depista doar 5,000 mii

Nu va arat aceste cifre ca va ingrozesc ci ca sa va trezesc.

Politicienii (Parlament, Guvern, Presedinte) trag de timp cu circul politic si ne ametesc cu minciunile lor populiste in speranta ca vor scapa si din valul 4 fara carantina pentru ca au scapat cu 10,000 de morti pe val si pana acum.

Ei iti spun ca au mai ramas "doar 1-2 saptamani pana la varf". Dar pentru fiecare saptamana ascendenta mai trebuie sa adugam una descendenta la valori similare. Fiecare saptamana pierduta are consecinte exponential mai grave pentru noi ca societate.

 

Inmultiti cu 2 tot ce se intampla pana la varf. Aceste valori sunt inevitabile intr-o evolutie nestanjenita a pandemiei.

 

Cand va fi asadar varful?

Nu stim, pentru ca suntem aproape orbi la aceasta rata de testare. Cel mai probabil este ca vom vedea varful in urmatoarele 2-3 saptamani dar acesta poate fi "vazut" doar in retrospectiva, cand vom avea o saptamana descendenta.

Exista o mica sansa sa depasim varful in aceasta saptamana.

Este indubitabil ca rata de crestere a pandemiei a scazut si ca avem o "rezistenta" in jurul pragului de 20,000 de cazuri pe zi. In acest stadiu al pandmeiei, problema nu mai o reprezinta insa maximele saptamanale care sunt plafonate natural de numarul scazut de teste, ci minimele care continua sa creasca mai lent dar sustinut si pun presiune pe plafon.

Desi e posibil ca in aceasta saptamana valorile zilnice se treaca chiar de 19,000 cazuri noi, e putin probabil ca plafonul de 20,000 sa fie strapuns. Prognoza curenta ramane conservator optimista in asteptarea unui varf pana la finalul lunii octombrie si intrarea pe o panta descendenta la inceputul lunii noiembrie.

Din pacate pentru sistemul medical amanarea chiar si cu o saptamana a atingerii varfului este devastatoare. Faptul ca saptamana trecuta nu am atins inca varful inseamna ca urmeaza inca doua saptamani de crestere a numarului de cazuri grave care necesita internare si ATI.

Dar nu mai avem paturi de ATI si paturi cu oxigen in spitale si multi prefecti si alti lideri locali sau cetrali tot placa "avem de toate" si "la noi nu sunt probleme" o pun la televizor. E inutil sa mai facem prognoza oentru inernari si ATI pentru ca necesarul depeste deja cu sute de paturi capacitatea.

Stiu ca saptamana trecuta a parut infernala insa abia din saptamana asta o sa vedem in spitale impactul zilelor cu peste 15,000 de cazuri noi pe zi.

Astazi saptamana a debutat cu 261 decese.

Din nefericire nu doar numarul de cazuri noi se dubleaza in valul 4-Delta de pe luni pe marti in Romania ci cel al numarului de decese. Acest debut inseamna ca vom depasi si pragul de 500 de decese pe zi in aceasta saptamana (probabil chiar maine) si vom pierde peste 3,000 de vieti pana duminica la ora 13.

Pentru fiecare viata amenintata de COVID-19 medicii si asistentii dau o batalie epuizanta in spitale. Nici cele mai puternice spirite nu rezista sa piarda lupta de zeci de ori pe saptamana mai ales cand relaxarea care umple spitalele continua...

Chiar daca nu ne pasa de ceea ce se intampla in spitale, numarul de decese ne va lovi pe toti. Indiferent ce credem despre pandemie si vaccin sunt prea putini care vor putea nega moartea unui cuoscut.

Moartea este ultimul apel la trezirea din minciuna.”, a scris Octavian Jurma pe Facebook.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea