Social

#alexandru ioan cuza #unirea principatelor

Obiecte apartinand lui Cuza, descoperite in Brosteni

Undeva intre judetele Suceva si Neamt, in localitatea Brosteni, un profesor a facut o descoperire de valoare unica: un sigiliu din aur si doi butoni din sidef, care au apartinut lui Alexandru Ioan Cuza.

Sigiliul pare sa fie chiar primul pe care Cuza l-a folosit in calitate de suveran, avand in vedere faptul ca dateaza din anul 1862, an in care s-a finalizat unitatea constitutionala si administrativa a Principatelor, scrie Gardianul.

Profesorul Dumitru Ionita, istoric si arheolog din Farcasa, o localitate din judetul Neamt, a descoperit, printre altele, 120 de tablite inscriptionate cu insemne protoliterale, vechi de 5.000 de ani, care ar atesta faptul ca prima scriere din lume ar fi aparul in aceasta regiune, si nu la sumerieni.

El a reusit sa descopere piesele ce au apartinut lui Cuza in urma discutiei cu un localnic, Ioan Cimpoiesu, care i-a povestit de aceste lucruri. Sigiliul are greutatea de 60 de grame si are forma unui lantisor ornamentat cu motive florale sapate in aur, incrustate la un capat cu un smarald, pe care era infatisat capul domnitorului Cuza, purtand coroana. In partea de sus, smaraldul purta inscriptia "Alecsandru Ioan I", iar in cea de jos prenumele prescurtat al domnitorului si anul fabricarii sigiliului. Butonii sunt confectionati din sidef si au greutatea totala de 20 de grame.

Ei poarta monograma domnitorului Unirii, respectiv litera I, care se suprapune stilistic peste litera A, formand un grup unitar de litere. Doctor in istorie , filosofie si drept international, Dumitru Ionita a mai descoperit si sceptrul voievodal ceremonial al lui Stefan cel Mare, paftalele lui Petru Rares, icoana lui Daniil Sihastru , blazonul familial al domnitorului Mihail Sturdza si harta cartografului Ortelius, in care apare pentru prima oara Dacia pe globul pamantesc.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea