Social

Obezitatea şi fast-food-ul

Obezitatea este o problemă capitală care atinge la ora aceasta toată lumea civilizată, aproximativ 50% din populaţia globului fiind supraponderală sau obeză. Obezitatea nu este doar o problemă cosmetică de imagine, ci este mai ales, o problemă de sănătate, ea începand să devină una din cauzele principale de mortalitate determinand bolile cardiovasculare, diabetul zaharat, infarctul miocardic. Principala cauză a obezităţii este aportul alimentar în exces caracteristic lumii dezvoltate, căruia i se suprapune o ardere a caloriilor din ce în ce mai redusă în viaţa de zi cu zi. Una dintre principalele cauze ale alimentaţiei excesive o constituie restaurantele fast-food . A devenit o certitudine faptul că acest tip de restaurante oferă alimente care sunt responsabile pentru cea de-a doua cauză a mortalităţii în lume, şi anume obezitatea. Produsele de tip fast-food nu sunt proaspete, aşa cum am fi tentaţi să credem la prima vedere. Nimeni nu stă să cureţe cartofii în spatele tejghelei şi nici puiul sau viţelul nu sunt tăiate pe loc. Înainte de a ajunge pe masă în faţa noastră, alimentele sunt dezhidratate, congelate sau îmbuteliate (pentru a părea cat mai proaspete), procese care scad atat valorile nutritive cat şi gustul natural al mancărurilor. Şi totuşi, produsele au un gust aparte, pe care nu îl găsim nici în mancarea preparată acasă, nici la alte alimente. Acest gust este asigurat prin aportul de arome alimentare, care dacă nu dăunează în momentul ingerării lor, devin extrem de periculoase în timp, ducand în timp, la obezitatate. Întrebarea care apare este, cum poate această mancare, care arată foarte bine, să dăuneze organismului. În spatele aspectului apetisant al acestor alimente, se ascunde însă o întreagă poveste. Dezhidratarea şi congelarea alimentelor le schimbă culoarea lor iniţială, iar datorită coloranţilor, aceste alimente capătă o culoare care este chiar mai apetisantă decat în realitate. S-a dovedit că aceşti coloranţi afectează digestia, iar copiilor le provoacă o stare de agitaţie şi pot duce la incapacitate de concentrare. Din păcate, lista neagră a efectelor produselor de tip fast-food nu se opreşte aici. Aromele alimentare, folosite pe scară largă în prepararea alimentelor servite în fast-food-uri, sunt considerate de specialişti ca fiind cancerigene, fiind responsabile pentru leziunile cerebrale, pentru tulburările de vedere şi provoacarea infarcturilor şi a depresiilor. Ce măsuri trebuie luate pentru a preveni această boală a societăţii moderne? Este binecunoscut faptul că advertisingul şi media din Romania nu fac încă paşii necesari pentru atacarea problemei obezităţii, în ciuda faptului evident că obezitatea este un pericol public . În Statele Unite, companiile din sectorul alimentar au reacţionat, deja, la presiuni similare, retrăgand de pe posturile TV sau radio anumite spoturi publicitare şi modificand conţinutul reclamelor pentru a reduce gradul de adresare a acestora către copii. Pană de curand, Europa considera obezitatea ca fiind "o problemă a americanilor”, însă la ora actuală prin creşterea alarmantă a numărului de europeni supraponderali, vorbim acum de "o problemă europeană". În acest caz, ce ne rămane de făcut? În primul rand este necesară o schimbare a comportamentului alimentar. În al doilea rand, trebuie să conştientizăm că obezitatea este o boală, o boală care crează traume psihice şi probleme de adaptare, care dă handicapuri fizice şi sociale, care se agravează şi dă naştere altor boli, dar care poate fi tratată la randul ei. În primă fază, în programul de combatere a obezităţii, se impune o schimbare a atitudinii faţă de mişcare şi faţă de efortul fizic. Nu trebuie să ne lăsăm păcăliţi de aspectul alimentelor fast-food care ne atrag privirile şi ne cresc pofta propunandu-ne o variantă relativ puţin costisitoare, ci trebuie să înţelegem că soluţia constă în adoptarea unui regim de viaţă sănătos, obţinut atat printr-o alimentaţie adecvată cat şi prin cat mai multă mişcare.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Expertul Acasa.ro, Simona Gabriela Buzatu: Branding - Cum sa eviti vecinii nepotriviti

Experti It

Expertul Acasa.ro, Simona Gabriela Buzatu, multimedia designer si specialist de marketing online

Experti It

Expertul Acasa.ro, Ovidiu Leonte: 8 functii ignorate ale smartphone-ului care iti imbunatatesc considerabil viata

Experti It

Expertul Acasa.ro, Ovidiu Leonte: Tendinte ale tehnologiei in 2014

Experti It


Citeste pe divahair.ro

Top

Cauta-ti perechea