Social

#barack obama #promisiuni #campanie #trupe #irak #inchisoare

Obama isi confirma promisiunea de a inchide Guantanamo si de a retrage trupele din Irak

Barack Obama a confirmat, duminica, promisiunile facute in campanie legate de inchiderea inchisorii din Guantanamo si de retragere a trupelor americane din Irak.

"Am spus de mai multe ori ca vreau sa inchid Guantanamo si voi respecta promisiunea", a spus el in primul sau interviu televizat de la alegeri, in emisiunea " 60 minutes " pe CBS. Viitorul presedinte a promis de mai multe ori, in campanie, ca va inchide centrul de detentie din Cuba, simbol al exceselor "razboiului impotriva terorismului" condus de George W. Bush, informeaza AFP.

In privinta razboiului din Irak, soldat cu mai mult de 4.000 de morti in randul trupelor americane, Obama si-a reiterat promisiunile. "Am spus in camplanie si sustin aceasta pozitie, ca de cind voi prelua functia voi cere Statului major si oficialilor din securitate sa lanseze un plan de retragere a trupelor". Obama vrea mai ales sa elibereze soldatii si bugetul pentru razboiul din Afganistan, din care a facut o prioritate.

In timp ce situatia s-a ameliorat pe teren in Irak, Obama, care s-a pronuntat impotriva invaziei din 2003, vrea sa retraga majoritatea trupelor americane in 16 luni. Obama a refuzat sa se pronunte asupra datei la care va anunta primii membri ai guvernului sau. Barack Obama, care a fost insotit de sotia sa Michelle, a spus ca aceasta "isi va crea propriul rol" ca prima doamna si ca se va ocupa si de educatia celor doua fiice, Sasha si Malia.

Intrebat despre eventuala prezenta a soacrei sale la Casa Alba, el a raspuns ca aceasta poate veni, daca doreste. "Mai sunt detalii cu care inca nu ne-am obisnuit. Cum ar fi sa nu poti iesi sa te plimbi pe strada", a spus Obama, intrebat daca s-a obisnuit cu ideea ca a devenit al 44-lea presedinte al Statelor Unite.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea