Social

Noul sef al magistratilor romani a fost ales cu usile blocate

Iulian Gilca, presedintele Curtii de Apel Alba, a fost ales, ieri, presedinte al CSM in sedinta secreta cu scaunul in usa, bodyguarzi la poarta si fara sa aiba contracandidat.

Alegerile pentru Sefia CSM s-au desfasurat exact cum au vrut majoritatea membrilor Consiliului: cu usile inchise, fara candidaturi depuse inainte, fara autopropuneri in ziua votarii. Pentru ca nu exista nici un dosar depus si pentru ca membrii CSM nu au avut curaj sa se propuna singuri nici macar dupa ce a inceput sedinta de alegeri, s-a recurs la inaintarea de propuneri. Pentru functia de presedinte au fost propusi Virgil Viorel Andreies, presedintele Curtii de Apel Cluj, si Iulian Gilca, presedintele Curtii de Apel Alba. Pentru ca Andreies a refuzat din start, in cursa a mai ramas doar Gilca. Pentru functia de vicepresedinte a ramas tot un singur candidat: Cristian Deliorga, prim-procuror al Parchetului Tribunalului Constanta, dupa ce fusese propus si Nicolae Chiujdea, de la Parchetul Judecatoriei Sectorului 1, care a refuzat, la rindul lui, functia.

A cistigat omul lui Lupascu

Iulian Gilca, considerat un apropiat al lui Lupascu, a fost ales cu 14 voturi pentru, doua impotriva, o abtinere si doua voturi nule , iar Cristian Deliorga a primit 13 voturi pentru, doua impotriva si patru nule. Interesant este faptul ca Gilca declara pentru 2, in urma cu doua zile, ca nu va candida si ca in proportie de 99% se va retrage din CSM. Gilca a promis ca va incerca sa colaboreze cit mai bine cu Ministerul Justitiei si ca va face tot posibilul sa nu mai existe critici la adresa celui mai inalt for al justitiei. Despre Gilca, 2 a relatat, zilele trecute, din surse credibile, ca a intervenit la sefii Institutului de Magistratura pentru a-l admite pe fiul sau la examen, desi picase cu nota foarte mica. Judecatorul, insa, a negat, ieri, aceste aspecte, declarind, totusi, ca a avut o discutie cu directorul institutului dupa examen, dar care a avut un alt subiect.

Deliorga, cavalerul lui Iliescu

Deliorga a fost demis in 1999, de fostul ministru al Justitiei Valeriu Stoica, din functia de prim-procuror al Parchetului de pe linga Judecatoria Medgidia, dupa ce a fost acuzat ca a musamalizat dosare cu greutate.

Rezultatele investigatiilor interne au scos la iveala faptul ca prim-procurorul Deliorga a uitat in fisetele sale dosarele care vizau citiva membri ai Partidului Democrat din Medgidia si chiar pe fostul primar Mircea Pintilie. Ion Iliescu l-a decorat, in decembrie 2004, pentru serviciile aduse Justitiei, cu Ordinul national Serviciu Credincios, in grad de cavaler .

Final cu tipete si acuzatii

Dupa un raport care a adus critici din partea ministrului Justitiei si a Asociatiei Magistratilor din Romania, a urmat o pauza de masa, care a tinut o ora. Desi toti ziaristii asteptau sa fie chemati in sala de sedinte, la fel ca si seful Asociatiei Magistratilor, nu mica le-a fost mirarea cind au aflat ca aproape o ora au tinut discutiile referitoare la acest aspect. Monica Macovei a intrat ceva mai tirziu in sala, tocmai pentru ca si ea astepta o transparenta a alegerilor, dupa care a inceput prima parte a circului. Lupascu comunica faptul ca s-a stabilit deja sa nu fie permis accesul presei. Macovei nu este de acord si isi gaseste aliati doar in angela harastasanu si Avram Filipas, insa cererile celor trei nu il indupleca nici o secunda pe seful CSM. Drept pentru care in usa salii se propteste un scaun, pe interior, bineinteles, impreuna cu doi agenti de paza, de care nu poti trece decit cu tractorul. Tensiunea se dubleaza. Inauntru, pentru ca sint propusi sefi tocmai cei despre care presa a tot relatat zilele trecute. Pe hol, pentru ca ziaristii nu inteleg de ce nu iese cineva sa-i anunte macar ca nu vor avea acces in sala, nici daca stau in cap. Dupa anuntarea oficiala a fericitilor cistigatori surprinsi de credibilitatea pe care le-o acordau, jurnalistii izbucnesc si incepe partea a doua a circului. Pentru ca nimeni nu da o explicatie justificata a intrebarilor presei legate de secretizarea sedintei, intr-un final s-a ajuns la tipete, cele mai multe din partea jurnalistilor, satuli de modul de tratare la care au fost supusi. In timp ce ministrul Justitiei incearca sa explice cum stau lucrurile, Lupascu arata cu degetul spre judecatoarea Alexandrina Radulescu, vinovata, in opinia sefului CSM, de luarea deciziei. Radulescu ramine socata de afirmatiile sefului ei si neaga cu vehementa, furioasa, acuzatiile aduse :E un fals, nu am facut asa ceva. Pot sa va dau explicatii, continua Lupascu, in momentul in care am inceput sedinta, singurul membru care lipsea era doamna ministru. S-a supus la vot chestiunea caracterului sedintei si s-a votat in unanimitate ca sedinta sa fie secreta. La insistentele presei, Lupascu renunta la acuzatii, explicind ca oricum nu mai are importanta cine a fost cu ideea. Intr-un final, asaltat de zecile de intrebari ale jurnalistilor, seful CSM mai precizeaza doar ca regimul deciziei CSM e prevazut in lege, dupa care ne multumeste foarte frumos. Declar inchisa sedinta

Tariceanu: Performanta CSM pune Romania la zid
Basescu si Tariceanu au jucat ieri roluri diferite in relatia cu CSM. Presedintele a spus ca va fi un mediator intre Guvern si CSM, in timp ce premierul, care nu a participat la sedinta CSM, a criticat taios performanta institutiei.

Traian Basescu le-a cerut membrilor CSM sa-si rezolve problema de imagine in fata societatii. Pe un ton critic, dar usor conciliant, el

le-a reamintit ca, oricind, din functia pe care o are, poate interveni, ca mediator, in scandalurile dintre CSM: Nu as fi extrem de alertat de criticile la adresa CSM-ului, si aici v-as sugera sa va ginditi ca, in raport cu guvernarea trecuta, v-ati transformat in ministrul Justitiei. Sinteti doamna Stanoiu, numai ca va numiti CSM.

Tinta: integrarea

Basescu a cerut CSM un efort pentru a avea o justitie sanatoasa, necesara integrarii in UE. Faptul ca intr-o instanta un domn care nu vrea sa fie judecat se plinge de trei ori si ii dau termene tot la doua luni pentru ca nu are avocat, iar dupa ce vine avocatul mai cere si el un termen pentru studierea dosarului, face ca actul de justitie sa se penibilizeze uneori, a spus Basescu.

Clamparii aduc prejudicii

Basescu a aratat ca in acest moment exista trei sesizari extrem de severe de la state membre UE. Una in care sintem atentionati: Bine, mai oameni buni, lucram in echipa pe criminalitate transfrontaliera, cazul despre care va spun implica patru tari, se procedeaza la arestarea simultana a lor si voi ii puneti in libertate! Pai ati stricat toata operatiunea in cele patru tari, pentru ca, ori citatia a fost strimba la colt, ori judecatorul corupt, a declarat Basescu, referindu-se la eliberarea din arest, saptamina trecuta, a clanului Clamparu. Operatiunea de prindere a clanului a fost facuta in coordonare cu procurori din Franta, Italia si Spania.

Premierul acuza

Ca replica la refuzul presedintelui CSM, Dan Lupascu, de a da curs invitatiei sale la reuniunea Comitetului National Anticoruptie, premierul Tariceanu a tinut sa-i raspunda cu aceeasi masura. Adica nu a venit la bilantul CSM. Am o agenda incarcata. Am primit invitatia abia cu 12 sau 14 ore inainte. Prezenta presedintelui Basescu a fost suficienta, el cunoaste situatia la fel de bine ca mine si a fost bine si ca a fost ministrul Justitiei, pentru ca altfel am fi asistat la o prezentare autolaudativa si nu aveam nevoie sa-mi pierd vremea cu asa ceva, a declarat transant premierul. Tariceanu a subliniat ca el nu a pus CSM la zid, cum s-a plins Lupascu. Din cauza felului in care CSM a gestionat Justitia in 2005, cind i s-a acordat independenta, atributii, fonduri, noi avem o performanta la nivelul Justitiei care pune Romania la zid, a comentat el. Premierul a facut referire la dosare care stau in instanta cu lunile sa se produca pronuntarea si cind sa se produca pronuntarea judecatorii pleaca in vacanta, si-a reamintit de cazurile ucigasilor eliberati pentru ca nu prezinta pericol social . Stiu ca si presedintele Romaniei, cu care ne consultam frecvent, e dezamagit, a subliniat primul ministru. (L.C., I.S.)

Tariceanu: Performanta CSM pune Romania la zid

Jonathan Scheele, seful Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, a afirmat ieri ca CSM trebuie sa-si asume nivelul de perfomanta din Justitie si imaginea neclara pe care o proiecteaza asupra societatii. CSM este garantul independentei Justitiei in Romania. CSM are sarcina asigurarii respectarii de catre magistrati a unor standarde care sa permita Romaniei indeplinirea angajamentelor de integrare. Reforma Justitiei a fost calificata de CE, in octombrie 2005, ca fiind suficienta. Mai departe este responsabilitatea sistemului insusi de a face aplicarea corecta, impartiala, unitara si intr-un termen rezonabil a legilor in vigoare, astfel incit cetatenii sa-si recapete increderea in domnia legii, a declarat Jonathan Scheele.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea