Social

Noul lider de la Kremlin mai da o lovitura gazoductului european Nabucco

Trocul Moscovei: din Nagorno-Karabah contra rezervelor de . Azerbaidjanul – ultima sansa a europenilor de a reduce dependenta de Rusia.

„Un om deschis, destins, interesat de statul de drept”. In acest fel era portretizat liderul de la Kremlin de presedintele Comisiei Europene, cu prilejul recentului summit UE-Rusia, organizat in mod simbolic pentru europeni, in „Kuweitul rusesc” (Siberia).

Europenii, divizati mai mult ca niciodata, nu au reusit nici cu aceasta ocazie sa obtina macar o schita a unui nou acord energetic cu Rusia, multumindu-se doar sa se lase sedusi de farmecul de politician calculat si mai putin taios in declaratii al noului „tar” Medvedev. Insa cum „aschia nu sare departe de trunchi”, si urmasul lui Putin la sefia Rusiei urmareste sa reteze din radacini ultima speranta a Europei de a-si reduce dependenta energetica de Moscova.

Un "schimb" cu implicatii enorme

Astfel, presedintele rus ar vrea sa-i loveasca pe europeni acolo unde ii doare mai rau: Nabucco. Conducta, ce ar urma sa faca legatura pana in 2012 intre Marea Caspica si UE, ocolind Rusia, pe un parcurs de 3.300 kilometri, este considerata esentiala de catre liderii europeni, avand in vedere ca un sfert din gazele naturale consumate de tarile Uniunii sunt, in prezent, de provenienta ruseasca.

Mai precis, relateaza Rompres, Medvedev urmeaza sa efectueze o vizita oficiala in Azerbaidjan, in perioada 3-4 iulie, pentru a determina conducerea superioara de la Baku sa se reorienteze in sfera energetica spre o cooperare mai stransa cu Rusia, in defavoarea Occidentului, in schimbul unui sprijin inca nedetaliat pentru rezolvarea conflictului inghetat din Nagorno-Karabah (evident, in favoarea Azerbaidjanului), relateaza publicatia azera Yeni Musavat (Unitatea Noua), citata de RIA Novosti.

In schimbul acestui ajutor, potrivit ziarului , Rusia ar intentiona sa cumpere toate rezervele de gaze ale Azerbaidjanului pentru a bloca proiectul european Nabucco (Turcia - Bulgaria - Romania - Ungaria - Austria) care urmeaza sa ocoleasca Rusia, avand in vedere faptul ca gazele naturale azere reprezinta o sursa reala pentru umplerea conductei cu hidrocarburi, in conditiile in care SUA se opun implicarii Iranului in proiect, iar Turkmenistanul, a incheiat la randul lui un energetic cu Moscova.

Un eventual accept al Azerbaidjanului - "pact cu Diavolul"

In opinia unor experti independenti ="xirtireh" href="//www.acasa.ro/ class ="xirtireh" href="//www.acasa.ro/azeri" title="azeri">azeri " title="azeri">azeri , Rusia a pus la punct un plan pentru a bloca parteneriatul energetic strategic al Azerbaidjanului cu UE. „Va promite ceva foarte nebulos cu privire la rezolvarea conflictului din Nagorno-Karabah, in intentia de a cumpara toate gazele azere. Medvedev va da publicitatii acest plan in cadrul vizitei sale la Baku”, au afirmat mai multi experti pentru Yeni Musavat, sub rezerva anonimatului, informeaza Rompres.

Totusi, implicatiile sunt enorme pentru Azerbaidjan, drept pentru care a accepta trocul rusilor nu ar insemna rezolvarea problemelor legate de enclava, ci doar „un pact cu diavolul”, caci si-ar lega pentru mult timp viitorul de Moscova. Interesele strategice ale Azerbaidjanului dicteaza necesitatea unui parteneriat cu Occidentul, sustin expertii.

De aceea, „in nici un caz autoritatile de la Baku nu trebuie sa vanda gazele azere Rusiei, ci sa caute ca Azerbaidjanul sa iasa in mod independent pe pietele energetice occidentale”, considera aceiasi experti, in opinia carora Moscova nu este capabila sa elibereze Nagorno-Karabah din cauza opozitiei Armeniei. „Timpul in care Rusia a detinut monopolul in problema Nagorno-Karabah a ramas demult in trecut, in prezent Armenia dispune de posibilitati importante de manevra”, au apreciat ei.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea