Social

Noul Cod Rutier legalizeaza antiradarul

Noul Cod Rutier a fost promulgat si asteapta publicarea in Monitorul Oficial cel tarziu saptamana viitoare. Actul normativ va intra in vigoare la sase luni de la data publicarii, adica in septembrie.
Printre cele mai importante modificari se numara si prevederea conform careia posesorilor de autovehicule surprinsi in trafic fara polita de asigurare obligatorie (RCA) li se vor retine atat talonul, cat si placutele de inmatriculare. Daca nu vor prezenta in termen de 30 de zile dovada achitarii politei RCA, autovehiculul va fi radiat din circulatie. In cazul in care permisul de conducere a fost retinut pe o perioada de 30, 60 sau 90 de zile, acest act nu va putea fi restituit decat dupa ce posesorul va face dovada absolvirii unui curs de legislatie rutiera in cadrul unei institutii autorizate.
Pana acum, acest curs de legislatie era necesar doar in cazul in care se solicita reducerea perioadei de suspendare a permisului. Legalizarea utilizarii de catre conducatorii auto a detectoarelor de radar este, probabil, singura prevedere care ii va bucura pe soferi. Tot in septembrie va intra in vigoare si raspunderea integrala a pietonilor pentru accidentarea lor in cazul in care nu au respectat regulamentul privind traversarea si circulatia pe drumurile publice.
Daca pana acum cuantumul amenzilor era actualizat o data la cativa ani, in noua lege s-a stabilit ca valoarea unui punct de penalizare sa fie egala cu 10% din salariul minim brut pe economie.
Practic, amenzile vor fi traduse in puncte, existand si o clasificare a acestora in cinci categorii, dupa cum urmeaza: Clasa I - intre 2 si 3 puncte; Clasa II - intre 4-5 puncte; Clasa III - 6-8 puncte; Clasa IV - 9-20 puncte si Clasa V - 21-100 puncte. Ultima clasa de amenzi este destinata exclusiv persoanelor juridice.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea