Social

Noul Cod Penal a trecut de guvern fara insulta si calomnie

Guvernul a adoptat ieri proiectul noului Cod Penal, din care au fost eliminate infractiuni care au generat multe discutii, in ultima perioada.

Cele mai importante modificari sint legate de libertatea de exprimare, fiind eliminate insulta si calomnia. Asta nu inseamna ca ziaristii si institutiile de presa, carora li s-au aplicat cu precadere aceste infractiuni, nu mai raspund in fata legii atunci cind aduc atingere imaginii sau demnitatii altor persoane. Va exista raspundere, dar numai civila, nu si penala, a declarat ministrul Justitiei, Monica Macovei. Ea a adaugat ca, in urma discutiilor de ieri, a renuntat la intentia initiala de a elimina taxa de timbru din procesele civile care au ca obiect insulta si calomnia. Daca cineva vrea sa ceara daune in Justitie unei persoane care l-a calomniat, va trebui sa plateasca o taxa de timbru de 10% din suma pe care o pretinde, la fel ca in toate celelalte situatii din procesele civile, a precizat Monica Macovei.

Adulterinii scapa nepedepsiti

Au fost eliminate si infractiunile de adulter si vagabondaj, pe care autoritatile oricum nu le mai aplicau de ani de zile. In schimb, viitorul Cod Penal va cuprinde noi infractiuni, orientate pe lupta impotriva coruptiei si a criminalitatii economico-financiare. Astfel, vor exista sanctiuni pentru persoane juridice (firme, fundatii, ONG-uri etc.) folosite in scop infractional. Pedeapsa principala care va fi aplicata unei persoane juridice este amenda intre 2.500 si 2.000.000 lei noi, la care se poate adauga o pedeapsa complementara, care poate fi chiar dizolvarea respectivei societati.

Inchisoare pentru nepotism

Functionarii publici aflati in conflict de interese vor risca intre 6 luni si 5 ani de inchisoare daca emit un act sau iau o decizie care produce foloase materiale pentru ei, rudele lor sau persoane cu care se afla in relatii apropiate. Proiectul noului Cod Penal va fi supus dezbaterilor si in Parlament. Guvernul a introdus ieri, printr-o ordonanta de urgenta, posibilitatea de a proba luarea de mita sau traficul de influenta prin procedura testului de integritate dispus de un procuror anticoruptie prin investigatori care pot fi acoperiti sau cu identitate reala.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea