Social

#divort #noul cod civil #dezpagubiri # sot infidel

Noul Cod Civil: Sotul infidel plateste despagubiri la divort

Noul Cod Civil , care intra in vigoare in trei luni, aduce noi prevederi pentru casatorie si divort. Contractele prenupriale vor putea fi modifica in timpul casatoriei, iar partenerul "vinovat" pentru desfacerea casniciei va trebui sa-i plateasca daune celuilalt.

In cazul in care casatoria este desfacuta din vina exclusiva a unuia dintre parteneri, celalat va putea obtine despagubiri.

Infidelitatea va fi platita scump de soti, daca tribunalul va decide ca acesta este motivul desfacerii casatoriei. Culpa exclusiva include: infidelitatea unuia dintre soti, acte de violenta morala sau fizica, consum in exces de bauturi alcoolice, parasirea nejustificata a domiciliului, existenta unor nepotriviri de ordin fiziologic etc.

Sotul inselat va avea insa dreptul la compensare abia dupa 20 de ani de casnicie.

"Prestatia compensatorie a fost inspirata din Codul Civil Francez, iar in dezbaterea din Parlament a fost salvata de un avocat-parlamentar", a explicat decanul Facultatii de Drept din Bucuresti, Flavius-Antoniu Baias, citat de Adevarul.ro.

Prestatia compensatorie poate fi in bani, sub forma unei sume globale sau renta viagera , sau uzufructul asupra unor bunuri mobile si imobile.

Contractele prenuptiale, denumite "conventii matrimoniale " vor putea stipula dreptul fiecarui sot la anumite bunuri. Acestea pot fi modificate si in timpul casniciei, dar la cel putin un an dupa incheierea acesteia.

O alta noutate in Codul Civil este pensia de intretinere in caz de divort, chiar daca nu exista copii minori, in cazul in care sotul care pierde procesul are o avere considerabil mai mare decat a celui care l-a castigat, potrivit sursei citate.

Noul Cod Civil intra in vigoare la 1 octombrie 2011.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea