Social

#bac #elev #materii #probe #examen

Noul Bac, din ianuarie si pana in iunie

Elevii de clasa a XII-a au de infruntat un an plin de examene, care vor conta pentru examenul de bacalaureat 2010. Prima proba va avea loc in luna ianuarie a anului viitor, iar in vara elevii vor sustine doar trei probe scrise , restul probelor fiind teste eliminatorii din timpul anului.

Noul tip de bacalaureat a fost introdus de ministrul demisionar al Educatiei in aceasta vara. Ecaterina Andronescu a vrut ca cele sapte probe ale bacalaureatului sa se transforme in trei probe scrise si cateva teste care au rolul de a testa competentele viitorilor absolventi. Aceste mini-examene ar trebui sa dovedeasca existenta unor competente precum cunoasterea unor limbi straine sau a folosirii calculatorului.

Potrivit calendarului de desfasurare a bacalaureatului 2010, inscrierea elevilor va avea loc in perioada 14 - 18 decembrie 2009, iar primele examene incep in luna ianuarie cu testarea competentelor elevilor la limba romana, informatica si limba straina.

Urmeaza apoi, dupa incheierea scolii, in luna iunie, probele scrise: prima - la limba si literatura romana, a doua - la matematica sau la istorie, in functie de profilul studiat, iar a treia – la alegere intre discipline corespunzatoare domeniului liceului, real sau filologic. Pentru a treia proba elevii vor putea opta intre fizica, chimie, biologie sau informatica, in cazul liceelor de formatie reala si geografie, filosofie, logica si argumentare, economie, psihologie si, dupa caz, sociologie, pentru cele filologice.

Elevii sustin trei tipuri de examene

Potrivit Adevarul, elevii vor fi evaluati prin trei tipuri de probe: proba scrisa, cu durata de 90 minute, proba orala, cu durata de  10-15 minute si proba de intelegere a unui text audiat, cu durata de 20 de minute. In plus, pana la 31 octombrie 2009, ministerul educatiei va trebui sa stabileasca procedura prin care elevii vor primi certificate de competente recunoscute la nivel european.

Regulamentul prevede ca un elev va trece bacalaureatul numai dupa sustinerea celor trei probe din timpul anului si a obtinut minimum 5 la fiecare proba scrisa. Pentru a se considera absolvent de Bac, el trebuie sa obtina o medie generala care sa fie minim 6.

Ministerul Educatiei a stabilit si programul de desfasurare al probelor pentru Bacalaureat 2010: 14 – 18 decembrie 2009 - inscrierea pentru examen; 11-13 ianuarie 2010 - proba orala de comunicare orala la limba romana; 13-15 ianuarie 2010 - proba de comunicare orala la limba materna; 18 – 29 ianuarie 2010 - proba de competente digitale ; 19 – 22 aprilie 2010 - proba de limba moderna; 11 iunie 2010 – incheierea cursurilor pentru clasa a XII-a; 28 iunie 2010 - proba scrisa la limba si literatura romana; 29 iunie 2010 - proba scrisa la limba si literatura materna; 30 iunie 2010 – proba obligatorie a profilului; 1 iulie 2010 - proba scrisa, la alegere, a profilului si specializarii; 3 iulie 2010 - afisarea rezultatelor si depunerea contestatiilor.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea