Social

Noua sfaturi pentru o inima sanatoasa

Bolile cardiovasculare reprezinta prima cauza de mortalitate din lume, de aceea este important sa stim ce trebuie sa mancam pentru a preveni atacul grasimilor asupra vaselor de sange ale inimii.Incercati sa faceti o selectie a alimentelor din frigider, dar nu uitati rolul important al miscarii, fie ea doar o plimbare de jumatate de ora in parc. 1. DOZE MICI DE ALCOOL Alcoolul este foarte toxic pentru inima si vase, daca este consumat in cantitati mari. Din contra, un pahar cu vin rosu pe zi prezinta un efect benefic, in afara de persoanele care sufera de obezitate (alcoolul este bogat in calorii) sau au trigliceridele crescute. 2. PESTE, DE DOUA ORI PE SAPTAMANA Grasimile continute in peste diminueaza riscul formarii trombozelor (cheagurilor) si, consumat patru zile din sapte, diminueaza concentratia trigliceridelor. Din pacate, au un slab efect asupra colesterolului. Orice peste este recomandat, mai ales crap, salau, guvizi. 3. MAI PUTIN UNT SI BRANZA Untul si branza contin multe grasimi saturate care cresc riscul cardiovascular si colesterolul rau (LDL). Trebuie deci sa limitam consumul alimentelor care le contin din plin: prajituri, biscuiti, sosuri facute cu unt. Cu cat branza este mai uscata, cu atat concentratia in grasimi este mai importanta. Mai ales branza topita este incriminata, de aceea trebuie preferate iaurturile si laptele degresat, care au mult calciu, bun pentru oase. 4. REDUCETI CARNEA SI MEZELURILE Carnea si mezelurile sunt o sursa majora de grasimi saturate, dar cantitatea acestora variaza mult, in functie de animal, cea mai buna fiind cea a pasarilor de curte si a vitelului. In practica, alegeti carne slaba sau indepartati grasimea si pielea. Si iepurele este recomandat, deoarece are carnea slaba si contine grasimi nesaturate importante pentru metabolism . 5. MENTINETI-VA GREUTATEA "IDEALA" Greutatea ideala este cea care corespunde unui indice de masa corporala intre 20 si 25, iar daca depaseste 30 vorbim deja de obezitate. Slabitul aduce beneficii importante, dar este dificil de realizat de la o anumita varsta in sus. Este insa intotdeauna bine sa nu mai continuam sa ne ingrasam. 6. MULTE FRUCTE SI LEGUME Consumul frecvent de fructe si legume scade considerabil riscul aparitiei cancerelor si a bolilor cardiovasculare. Ele trebuie mancate fara restrictii, mai ales in caz de obezitate, fiindca contin foarte putine calorii (30-40 calorii la 100 de grame), fibre care combat constipatia, potasiu si numerosi antioxidanti. 7. CEREALE Pe langa cerealele propriu-zise este obligatoriu sa consumam legume uscate ca mazarea, fasole verde, linte si cartofi. Acestea sunt o sursa importanta de fibre si de vitamine din grupa B-urilor. Sunt bogate in proteine si sarace in lipide, deci ideale pentru cei cu colesterolul marit. 8. FARA ALIMENTE BOGATE IN COLESTEROL Colesterolul este inamicul declarat al arterelor noastre, mai ales de la o anumita varsta! Colesterolul se imparte in HDL (colesterolul "bun") si LDL (cel "rau"). Dupa 65 de ani, din analiza sangelui, colesterolul "bun" va indica factorii de risc cardiovascular . Cei care au un nivel ridicat al acestuia au o speranta de viata mult mai lunga. Un regim din care sunt eliminate total grasimile este la fel de daunator ca si unul cu grasimi in exces. Lupta impotriva colesterolului daunator incepe prin consumul de peste, mai ales cel din marile si oceanele nordice. Cele mai bogate in colesterol sunt galbenusul de ou, untul si organele de porc si vita (150 - 2000 mg./100 g). 9. MAI PUTINA SARE Pe masura ce imbatranim, sensibilitatea la sare se diminueaza, de aceea avem tendinta de a mari consumul, ceea ce duce la retinerea apei in tesuturi. Totusi, cel putin 2-4 g sunt necesare pentru arderile normale ale organismului. Ca sa nu mai vorbim despre gustul alimentelor...

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea