Social

Noua parlamentari au devenit „baroni locali“

52 de senatori si deputati au candidat la sefia consiliilor judetene. Dintre acestia, doar 9 au reusit sa castige. PD-L si PNL au aruncat in lupta pentru sefia judetelor cei mai multi parlamentari: 16, respectiv 15.

Dintre acestia, doar 8 au iesit invingatori: Adrian Iotcu - senator de Arad, Florin Popescu - deputat de Dambovita, Cristache Radulescu - senator de Ilfov, Mircea Man - deputat de Maramures, Marius Balu - deputat de Mehedinti, Vasile Pruteanu - deputat de Neamt, Gheorghe Flutur - senator de Suceava (toti PD-L), si Radu Tarle - senator PNL de Bihor.

La prima vedere, se poate spune ca rezultatul parlamentarilor liberali este catastrofal, 14 fiind invinsi. Totusi, in trei situatii - Emilian Francu (Valcea), Ionel Palar (Bacau) si Liviu Campanu (Botosani) - s-a pierdut la mustata presedintia CJ, iar alti sase parlamentari, Nini Sapunaru (Vrancea), Nicolae Popa (Alba), Traian Dobre (Iasi),

Ovidiu Silaghi (Satu Mare), Gheorghe Dragomir (Constanta) si Adrian Miutescu (Arges) plecau din start cu sansa a doua sau a treia pentru ca in judetele respective candidatura acestora a avut doar rolul de locomotiva pentru partid, iar acest obiectiv a fost realizat, toti obtinand bine peste 20% din sufragii.

Dintre cei 9 parlamentari PD-L care au pierdut, Mihai Tibuleac (Botosani), Dorel Jurcan (Valcea), Dumitru Puchianu (Brasov) si Cezar Preda (Buzau) au fost la un pas de a castiga, iar Alexandru Mocanu (Teleorman) si Jean Vraciu (Vrancea) au fost pe post de „locomotiva“ in judete „imposibil de castigat“, unde au avut drept concurenti pe vedetele PSD, Liviu Drahnea si Marian Oprisan. Surprizele negative s-au numit Radu Berceanu (Dolj) si Cristian Boureanu (Arges), cotati ca mari favoriti.

Nici unul dintre parlamentarii PSD nu a reusit sa obtina vreo victorie. Doar sibianul Ion Cindrea a pierdut la o diferenta minima, in rest toti ceilalti social democrati, chiar daca au obtinut in jur de 23 de procente au fost surclasati de adversarii lor. Marea speranta numita Anghel Iordanescu (senator de Ilfov) s-a dovedit a fi o mare deceptie, fostul selectioner al „tricolorilor“ suferind o infrangere categorica.

In ceea ce-i priveste pe cei cinci parlamentari PRM si patru din PC, cuvantul dezastru reprezinta un eufemism. Nici unul, cu exceptia PRM-istului Ilie Petrescu (6,8%) nu a reusit sa faca nici cinci procente . UDMR a castigat judetul Covasna prin Tamas Sandor, dar a esuat – previzibil – la Cluj cu Mathe Andras. In sfarsit, ucraineanul Stefan Buciuta si-a incercat norocul, dar nu a facut nici 1%.

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea