Social

Nou concurent pentru Nabucco

Premierul ucrainean, Iulia Timosenko , a propus Uniunii Europene un proiect de gazoduct , White Stream , alternativa la cel sustinut de Romania. Proiectul gazoductului Nabucco, sustinut de mai multe state europene, printre care si Romania, pentru a reduce dependenta Uniunii Europene de gazul rusesc, se vede subminat nu numai de conducta South Stream , a Gazpromului, ci si de autoritatile de la Kiev. Premierul ucrainean, Iulia Timosenko , a propus UE, in cursul vizitei pe care a efectuat-o la inceputul acestei saptamani, la Bruxelles, un nou proiect de gazoduct. Conducta ar urma sa porneasca din Asia Centrala pana in Europa, sa treaca pe sub Marea Caspica si Marea Neagra pentru a se indrepta apoi catre Ucraina si Europa, scrie cotidianul rus "Kommersant". Potrivit sefului guvernului ucrainean, aceasta varianta ar fi mai eficienta decat Nabucco. White Stream ar urma sa plece tot din Marea Caspica, trecand prin Georgia, dar indreptandu-se catre Crimeea si abia dupa aceea catre Europa. Conducta va avea o capacitate de pana la 30 miliarde de metri cubi. Iuri Boiko, vicepresedintele Comisiei parlamentare ucrainene pentru Sectorul Energetic, s-a aratat sceptic fata de aceasta idee. "Ucraina nu a facut o evaluare serioasa a acestui proiect", a explicat el. Boiko se teme de reactia unor terte tari, la randul lor implicate in lupta pentru resursele energetice de la Marea Caspica, care ar putea avea consecinte negative pe termen lung asupra Ucrainei.

Expertii rusi spun ca proiectul nu are sanse de realizare In cazul in care proiectul va fi aprobat, Ucraina va trebui sa se astepte la masuri severe din partea Rusiei si a tarilor care participa la Nabucco, a avertizat si Aleksandr Kuznetov, analist la compania de investitii Prospekt. Motivele lui Timosenko nu sunt clare, pentru ca, dupa o eventuala incepere a proiectului White Stream, gazul livrat Ucrainei se va scumpi, adauga el. Tarile asiatice pot creste pretul combustibilului pentru a atinge nivelul mondial, subliniaza expertul. "Ucraina este o tara cu o situatie politica instabila, iar din punctul de vedere al Europei nu este o tara de tranzit de incredere dupa evenimentele din 2006", a subliniat Valeri Nestov, analist la banca rusa de investitii Troika Dialog. Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea