Social

Note maxime insotite de perle la tezele cu subiect unic

Note maxime si perle la tezele cu subiect unic de pe semestrul al doilea. Daca aproximativ 40% dintre elevi au luat nota maxima la proba de istorie sau geografie, altii s-au intrecut in perle la proba de limba si literatura romana.

In Capitala, datele Inspectoratului arata ca peste 95 la suta dintre elevi au promovat primele probe ale tezelor cu subiect unic, nici unul dintre ei nefiind prins copiind. La clasa a VIII-a, situatiile inspectoratului spun ca 7.989 de elevi din 8.338 de elevi prezenti au promovat examenul, in timp ce la clasa a VII-a numarul promovatilor este de 4.794, din cei 4.873 prezenti la examen.

Un lucru imbucurator este ca dintre elevii promovati, la clasa a VIII-a, 76,2 la suta au luat note peste 8, in timp ce la clasa a VII-a procentul a fost de 69,7%.

Insa dupa cum observa un cotidian central si un post de radio care preia subiectul, elevii se intrec si in perle. Jurnalistii au intrat in posesia acestora si le dau publicitatii astazi. Ei au observat ca desi examenul i-a prins pe unii dintre elevi pe picior gresit, cei care au abandonat din start rezolvarea cerintelor au fost putini, ei apeland la solutia “creatie proprie”.

Se pare ca cele mai savuroase perle s-au regasit la rezolvarea subiectului cu numarul 2, care le cerea elevilor sa scrie o scurta compunere , in care sa caracterizeze personajul preferat dintr-o balada sau nuvela studiata, avand de ales intre “Pasa Hassan” si “Alexandru Lapusneanu” de Costache Negruzzi.

Astfel, un elev a ignorat cu totul cerinta si a insirat povesti cu Bula, despre care crede ca este eroul principal din opera lui Ion Creanga , amintiri din copilarie. ”Acest personaj numit de autor «Bula» era un copil neastamparat si s-a indragostit de Smarandita, fata dascalului“ – a povestit elevul.

Altul a descris personajul din schita “Doua Loturi” a lui Caragiale si a spus ca Lefter si-a luat concediu si a plecat sa se relexeze la o bere, undeva pe langa CEC. Probabil tragand cu ochiul la coleg, un alt elev a spus ca Domnul Lefter a mers la Hanu Ancutei sa bea o bere, dupa ce “si-a luat concediu cu scuza ca este rau si nu se simte bine”.

Despre “Alexandru Lapusneanul”, un elev a spus ca este o nuvela istorica anonima scrisa de Negrutii – cu doi i. Amintindu-si probabil de aprecierea lui Calinescu, elevul l-a parafrazat intr-o combinatie mai putin inspirata: “Alexandru Lapusneanul” este una dintre cele mai mari opere ale Romaniei, deoarece ar putea fi mai celebra decat «Hamlet» daca limba romana ar fi cunoscuta“.

O alta perla, care a starnit rasul corectorilor este aceea in care un elev explica folosirea virgulei din imperativul: “Baiatule, fa-te sanatos urgent!”. El explica astfel: „Virgula marcheaza pauza pe care o ia baiatul”.

Cadrele didactice care au corectat lucrarile elevilor din ani terminali spun ca subiectele au fost destul de accesibile si ca acestea nu ar fi ridicat probleme daca elevii s-ar fi pregatit. Cu doar doua zile in urma cateva sute de elevi din Arad au iesit in strada pentru a protesta fata de variantele subiectelor de bacalaureat, care sunt, dupa parerea lor, prea grele.

Elevii din anii terminali ai gimnaziului mai trebuie sa sustina o singura proba din cadrul tezelor cu subiect unic, cea de matematica, programata vineri, 16 mai. Pe data de 29 mai sunt asteptate eventualele contestatii.

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea