Social

Nicolas Sarkozy vrea sa creeze Armata Europei

Franta a lansat ieri un controversat set de propuneri pentru infiintarea de structuri militare ale UE.

Presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, si-a expus ieri planul de a mari rolul militar al UE, in ciuda crizei declansate de respingerea de catre Irlanda a Tratatului de la Lisabona.

Propunerile lansate ieri reafirma dorinta ca UE sa aiba „o capacitate de planificare strategica permanenta si autonoma".

„Dezvoltarea capacitatilor de interventie internationala ale UE cere de asemenea un mai mare accent pe mijloacele de a planifica si conduce operatiuni militare ", a afirmat Sarkozy. Exista deja un personal militar al UE, localizat la Bruxelles, dar rolul sau consta in a oferi sfaturi strategice lui Javier Solana , seful politicii externe si de securitate.

Operatiunile militare sunt conduse in prezent fie de NATO, fie de parlamentele nationale. Marea Britanie ar vrea ca lucrurile sa ramana asa.

Unii oficiali britanici sperasera intr-un compromis intre Londra si Paris pe tema planificarii, limitand acest aspect la coordonarea operatiunilor militare ale NATO si la actiunile politienesti si judiciare ale UE. Dar acest raport arata ca ambitiile Frantei raman neschimbate.

Parc european de aeronave militare

Sarkozy a cerut Europei sa isi uneasca resursele logistice vitale si a sugerat ca toate aeronavele de transport militar sa formeze un singur parc european, sub o singura comanda, a UE.

El cere ca UE sa puna in comun baza de elicoptere de realimentare in aer si a celor de transport. Aceste propuneri risca declansarea unei controverse. Marea Britanie se teme ca o asemenea capacitate se va suprapune si va intra in competitie cu NATO.

Franta, care preia presedintia rotativa a UE pe 1 iulie, mai solicita ca blocul sa isi tina promisiunea de a pune la dispozitie 60.000 de soldati pentru misiuni de circa un an in strainatate.

Prezentare amanata dupa votul irlandez

Propunerile lui Sarkozy privind apararea ar fi fost finalizate si pregatite inca din mai, insa Parisul a preferat sa astepte incheierea referendumului irlandez privind Tratatul de la Lisabona inainte de a le da publicitatii.

Opozantii irlandezi ai tratatului au acuzat Franta ca intentioneaza sa creeze o armata europeana coordonata de Bruxelles. Odata insusit, tratatul va obliga statele UE sa aloce sume mari pentru aparare.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea