Social

Nicolaescu pune cardul inaintea bolilor

Consumul de medicamente al romanilor va fi urmarit prin intermediul cardurilor electronice. Astfel, specialistii spera sa afle cu ce se trateaza cind nu vor sa mearga la doctor si iau medicamente dupa ureche.

Prin folosirea cardului national de asigurari sociale de sanatate, cetatenii romani vor putea fi monitorizati in orice moment in care apeleaza la un serviciu de sanatate, fie el o consultatie intr-un spital sau cumpararea unui medicament dintr-o farmacie . Deocamdata, acest principiu este reglementat prin Legea pentru reforma in sistemul sanitar , initiata de ministrul Eugen Nicolaescu, insa masurile pentru implementarea sa vor incepe imediat dupa ce legea va intra in vigoare. Astfel, pacientul va fi obligat sa prezinte acest card atunci cind se afla in fata farmacistului sau a medicului, iar datele sale vor fi ins-crise intr-o baza de date la nivel national. Se va cunoaste in orice moment contributia respectivei persoane la asigurarile de sanatate, cit si serviciile de care a beneficiat.

40% dintre romani se trateaza dupa ureche

In prezent, nu exista modalitati de a cuantifica consumul de medicamente din Romania, iar acest card va fi singura solutie de a vedea cine ce cumpara si cit, spune Victor Olsavschi, reprezentantul Organizatiei Mondiale a Sanatatii in Romania. Problema este deosebit de importanta, deoarece, conform unui studiu efectuat de Gallup, 40% dintre romani iau medicamente dupa ureche, dar nu se stie exact care din aceste medicamente sint cele mai folosite. Consecintele unei asemenea atitudini pot fi extrem de grave, deoarece chiar si banala aspirina poate provoca, daca este administrata gresit, ulcer sau hemoragii digestive.


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea