Social

Nepotismul, politica de personal in universitatile iesene

Citeva sute de rubedenii sint doar la Universitatea Al.I. Cuza, cea mai veche din tara si cea mai veche din Iasi. Existenta codului deontologic nu i-a impiedicat pe doi profesori - sot si sotie - sa candideze pentru sefia Catedrei unde lucreaza impreuna cu fiul lor. La Universitatea Tehnica Gheorghe Asachi, cele mai multe cazuri de nepotism sint la Facultatea de Inginerie Chimica, iar la Agronomie, fostul rector e coleg si cu sotia, si cu fiica. La Universitatea de Arte George Enescu, citeva odrasle au derogare de talent, lucrind impreuna cu parintii . Concentratia cea mai mare de rubedenii este insa la UMF, unde clanurile au pus stapinire pe institutie.
In acest moment, doar in Universitatea Al. I.Cuza sint citeva zeci de familii. Din totalul personalului didactic, care ajunge la circa 2.000 de angajati, cred ca sint citeva sute care sint rude intre ei, estimeaza rectorul Dumitru Oprea. Desi printr-un studenti cu taxa, iar corpul didactic imens este totusi conservat cu rubedeniile sale.

Familia prorectorului

Prorectorul cu relatiile internationale al universitatii, Valentin Popa ( foto ), fost decan al facultatii, este coleg de serviciu cu fratele sau, Marcel Popa, de la Catedra de Chimie Fizica. Fiica prorectorului, Ana-Maria, a absolvit anul trecut facultatea, ca si fiul lui Marcel Popa, Ionel, insa nici unul nu a ramas in facultate - plecind cu burse in Elvetia - tocmai pentru a evita speculatiile legate de nepotism. Cit a fost studenta fiica mea, desi intrunea conditiile, fiindca eu eram decan nu i-am dat bursa de merit, spune Valentin Popa, care sustine ca aceleasi temeri au determinat-o pe sotia sa, cercetatoare, sa nu accepte invitatia de a preda la facultate. Daca exista performante, nu trebuie sa se tina cont insa ca cineva este ruda, conchide prorectorul Popa.

Din tata-n fiu

Alti colegi ai prorectorului au fost mai putin reticenti si si-au asigurat descendenta la Catedra a odraslelor lor. Un caz notoriu este cel al fostei deputate PRM Maria Apostolescu, care si-a adus aproape si fiul, si nora. Dupa ce i-a tinut seminariile la Catedra de Tehnologia Substantelor Anorganice si a Materialelor de Constructie (TSAMC), Nicolae Apostolescu i-a succedat la Catedra mamei sale, ca sef de lucrari, ea pensionindu-se recent.

Nora fostei deputate, Carmen Apostolescu, este colega cu sotul sau, ca membra a Catedrei de Chimie anorganica. Fiica profesorului Radu Tudose, consultant si membru corespondent al Academiei Romane, Eugenia Tudose, este sefa de lucrari la Catedra de Inginerie Chimica, in care este membru si tatal sau. Doina Suteu, fiica lui Gheorghe Cristian, profesor la Catedra de Industrii Organice, este sefa de lucrari la Chimie Analitica, iar Anca Moise, fiica Elenei Corlateanu, profesor consultant la Chimie Generala, este conferentiar la Inginerie Chimica. Paul Obrocea este sef de lucrari la aceeasi Catedra, de Tehnologia Celulozei, Hirtiei si Fibrelor, in care a activat pina de curind tatal sau. In aceeasi relatie fata de tatal sau, prof. Ioan Rosca, se afla si Doina Sibiescu, sefa de lucrari la Chimie Anorganica. In familie lucreaza la serviciu si sotii Maria si Dan Gavrilescu, unul profesor la Ingineria Mediului, altul la Tehnologia Celulozei, Hirtiei si Fibrelor. Liliana Horoba, de la Inginerie Chimica, este si ea colega cu sotul sau, Eugen Horoba, de la Industrii Organice, ambii fiind conferentiari.

Razbunarea nepotismului pe comunism

Toate aceste relatii de rudenie dintre angajatii aceleiasi facultati nu deranjeaza insa conducerea Politehnicii iesene. Dovada sta si codul etic al universitatii, adoptat recent de Senat, in care nu exista nici o mentiune explicita la nepotism. Doar vag este enuntat, la art. 16, principiul eliminarii conflictelor de interese. Membrii comunitatii vor evita si vor elimina conflictele de interese care decurg din intersectarea mai multor tipuri de relatii sau pozitii, de natura sa afecteze judecatile si evaluarile corecte. Mihai Voicu, prorectorul cu activitatea didactica, considera ca relatiile de rudenie nu reprezinta un rau in sine. Nimeni n-o sa accepte ca intr-o comisie de concurs, de exemplu, sa fie tatal unui candidat, asigura acesta. Atitudinea detasata fata de nepotism a universitarilor ieseni este argumentata prin frustrarile acumulate in perioada comunista. Fiul sau fiica unui profesor nu putea fi cadru didactic in aceeasi facultate. Au existat cazuri in care parintii au parasit ei Catedra pentru a face loc copiilor, explica prorectorul Voicu. Cit priveste cazul special al Facultatii de Inginerie Chimica, crede acesta, este scuzabil prin numarul mare de articole stiintifice publicate in reviste cotate international.

Asta-seara operam in familie

Universitatea de Medicina si Farmacie Gr. T. Popa se situeaza de departe in topul nepotismului in dulcele tirg. Aici, angajarea rubedeniilor a facut imposibil in unele cazuri accesul unui outsider.

Rubedeniile au ajuns in universitate prin concursuri cu candidat unic, iar la validarea in Catedre, consilii de facultati sau senat acestia au beneficiat de intelegerea celor din familie. De cealalta parte sint insa si citeva cazuri deasupra oricarui dubiu, copii care si-au depasit parintii, beneficiind, ce-i drept, de bibliotecile, de indrumarea acestora. Tocmai de aceea, crede noul rector al UMF, Cristian Dragomir, nepotismul nu este un fenomen periculos atita vreme cit rudele care intra in facultate au performante. In toata lumea exista cazuri de asa-zis nepotism. Fenomenul devine reprobabil cind in discutie sint nulitati, crede rectorul Dragomir.

Etica, bat-o vina

Daca in alte universitati au mai existat tentative de a stirpi nepotismul, in UMF Iasi aceasta idee stirneste risul. Un cod etic prin care sa fie interzise relatiile de rudenie intre membrii aceleiasi Catedre, de exemplu, ar pune in mare dificultate institutia. In pofida ordinului dat de fostul ministru Mircea Miclea, acest pericol nu pindeste insa rubedeniile din UMF pentru simplul motiv ca cei care ar putea sa-l puna in aplicare lucreaza ei insisi in familie.

Familia Covic este in acest moment una dintre cele mai reprezentative in medicina ieseana. Toti cei patru membri ai familiei de baza lucreaza in UMF. Tatal, Mircea Covic, este profesor la disciplina de Genetica medicala si recent a fost ales cancelarul general al universitatii. Mama, Maria, este sefa Clinicii Medicale de la Spitalul C. I. Parhon. Spital care este condus, ca si Centrul de Dializa si Transplant, de fiul sau, Adrian Covic, unul dintre cei mai tineri universitari promovati la functia de profesor, dar si cu cele mai multe articole IS, prodecan la Medicina Generala. Dupa ce a activat la Pediatrie, fiica sotilor Covic, Cristina Gavrilovici, a fost promovata sefa de lucrari la Disciplina de Bioetica .

Medicina este microbul care a imbolnavit si familia noului rector al UMF, Cristian Dragomir, sef al Clinicii a III-a Chirurgie de la Spitalul Sfintul Spiridon. Fiica sa, Raluca, proaspata absolventa de Stomatologie, a ramas cadru didactic in facultate, dupa ce fratele ei, Razvan, a renuntat la cariera didactica pentru afaceri. Fratele rectorului, Dragos Dragomir, este seful Catedrei de Obstetrica-Ginecologie si sef de clinica la Maternitatea Cuza Voda. Fiul acestuia, Bogdan, este si el cadru didactic la Stomatologie.

Sotii Evelina si Dan Moraru sint amindoi specialisti in Pediatrie si membri in consiliul Facultatii de Medicina Generala. Ea in calitate de cancelar, iar el ca sef al Clinicii a III-a de Pediatrie de la Spitalul Sfinta Maria. Fiica lor, Laura Bozomitu, lucreaza, de asemenea, la aceasta clinica.

Familia Gotia este celebra in Iasi, tata, mama si fiica fiind toti specialisti in Pediatrie. Dan Gotia este sef de Catedra la UMF, unde subordonata ii este sotia, Stela Gotia. La Spitalul de Copii cei doi sint insa amindoi sefi de clinica: el la cea de Chirurgie pediatrica, ea la Pediatrie II. Fiica, sefa de lucrari Georgiana Russu, este si ea subordonata tatalui la Catedra, insa la spital este in Clinica I Pediatrie.

Constantin Fatu, seful Catedrei de Anatomie si cancelarul Facultatii de Medicina Dentara, ii are aproape la serviciu pe ambii copii. Fiul, Constantin Ion Fatu, este sef de lucrari la Disciplina de Obstetrica-Ginecologie de la Stomatologie, iar fiica este asistenta la Disciplina de Protetica, unde sef ii este fostul decan al facultatii si fostul rector al UMF pina in toamna, Vasile Burlui. Acesta este si cel care l-a cununat pe Fatu jr.

Stefan Mihalache, de la Disciplina de Chirurgie, fost director al Spitalului de Urgente, este coleg la facultate cu sotia sa, Cornelia, de la Disciplina de Boli Infectioase. Fiica este la aceeasi disciplina cu mama.

Eusebie Zbranca, fost prorector, seful Catedrei de Endocrinologie si al clinicii omonime de la Spitalul Universitar Sfintu Spiridon, a devenit recent decanul nou-infiintatei Facultati de Moase, unde are in proiect un Colegiu de Cosmetologie, pe care urmeaza sa-l conduca fiica sa, Anca Toporas, conferentiar la Disciplina de Dermatologie de la Facultatea de Bioinginerie.

Mihai Diaconescu, seful Disciplinei de Chirurgie Generala de la Stomatologie si seful Clinicii de Chirurgie de la Spitalul CFR, este coleg de facultate cu fiica sa, Smaranda, asistenta la Disciplina de Pediatrie.

Marin Burlea, prorector pina in ianuarie, sef de departament si directorul Spitalului Sfinta Maria, este si el coleg cu fiul sau, Stefan, asistent la Stomatologie.

Tania Rusu, fiica fostului decan al Facultatii de Medicina Generala, Valeriu Rusu, este asistenta la Pediatrie.

Rodica Chiriac, sefa disciplinei de Reumatologie si a clinicii cu acelasi nume de la Spitalul de Recuperare, este sefa fiicei sale, Codrina, promovata deja sefa de lucrari.

Ana Stratone, sefa Disciplinei de Explorari Functionale si fost cancelar al Facultatii de Bioinginerie medicala, o are colega pe fiica sa Carmen, care a ajuns conferentiar la Disciplina de Obstetrica-Ginecologie, in mod ciudat infiintata in aceasta facultate.

Conf. dr. Constantin Pandele, seful Disciplinei de Ortopedie pediatrica, lucreaza in aceeasi facultate cu fiul sau, Radu, deocamdata asistent.

Profesor Mihai Datcu, specialist in Cardiologie, este coleg cu sotia sa, Georgeta, amindoi facind parte din Clinica I Medicala de la Spitalul Sfintul Spiridon.

Carmen Cotrutz este urmasa sotului sau, Constantin Cotrutz, la sefia Disciplinei de Biologie Celulara.

Calin Scripcaru, conferentiar la Disciplina de Medicina Legala si seful Laboratorului de Medicina Legala, este discipolul tatalui sau, Gheorghe Scripcaru, acum profesor consultant la aceeasi disciplina.

Agronomia, un mare clan

La AGRONOMIA ieSeanA, unul dintre cei care au dat tonul nepotismului este fostul rector si parlamentar PSD Ioan Avarvarei. Acesta si-a adus in Facultatea de Agricultura fiica, Simona, absolventa de Limbi straine, iar pentru aceasta orarul studentilor a fost incarcat cu Limba spaniola. Sotia lui Avarvarei, Teona, este si ea profesor la Catedra de Pedotehnica, pe care astazi o conduce chiar fostul rector. Din aceeasi Catedra, actualul rector Gerard Jitareanu este si el coleg cu sotia sa, Carmenica-Doina, de la Catedra de Stiinte Biologice. Relatiile de rudenie nu pot afecta procesul didactic in sine, iar in ceea ce priveste promovarile, cunosc cazuri in care avansarea a fost chiar mai lenta decit ar fi permis-o rezultatele, tocmai pentru a nu crea suspiciuni, spune rectorul Jitareanu. Prof. Adrian Cretu este coleg la Catedra de Stiinte biologice cu fiul sau, Lucian, sef de lucrari, la fel ca si sotii Viorica si Theodor Iacob, ambii profesori consultanti. La Medicina Veterinara, decanul Mihai Carp-Carare il are la Catedra pe fiul sau, Catalin, la fel cum, la Clinica de Chirurgie , profesorul consultant Ioan Burtan lucreaza impreuna cu fiul sau, sef de lucrari Liviu Burtan, caruia i-a condus si doctoratul. Asistentul Eusebiu Viorel Sindrilar este fiul profesorului consultant Eusebie Sindrilar, iar seful de lucrari Bogdan Hagiu, absolvent de Medicina umana, este fiul profesorului consultant Nicolae Hagiu. Prodecanul Gheorghe Solcan este si el coleg de serviciu cu sotia sa, sef de lucrari Carmen Solcan.

Nepotism cu derogare de talent la Arte

Dorind parca sa intareasca ideea ca talentul artistic se mosteneste de la parinti la copii, citeva cadre didactice de la Universitatea de Arte George Enescu si-au adus odraslele aproape, pentru a le putea monitoriza mai bine evolutia carierei. Cea mai cunoscuta familie de artisti, cadre didactice universitare, este cea a fostului rector Dimitrie Gavrilean (foto), unul dintre pictorii bine cotati din Iasi. In urma cu doi ani, inainte sa-i expire mandatul, acesta a fost subiectul unui mare scandal, acuzat fiind ca abuzeaza de functia sa pentru a-si aduce aproape ambii fii. La un an dupa ce mezinul Bogdan a intrat preparator la Catedra de Arta Murala, Gavrilean a vrut sa-l aduca in universitate si pe Dragos. Si pentru ca avea 35 de ani, depasind cu cinci ani virsta maxima pentru ocuparea unui post de preparator, s-a facut derogare de la Carta Universitara, votata in Senat. Fiul rectorului a pierdut concursul, iar contestatia nu l-a favorizat nici ea in cele din urma, iar familia Gavrilean are la nivel didactic doar doi reprezentanti in facultate. In aparatul tehnico-administrativ, fostul rector si-a mai adus insa doua rude. Gavrilean nu este insa singurul profesor din Facultatea de Arte Plastice, Decorative si Design care lucreaza impreuna cu odrasla. Cornelia Bordasiu, de la Arta Murala si Restaurare, este colega cu fiul sau, Bogdan Ungureanu, iar pe urmele graficianului Dragos Patrascu, de la Catedra de Pictura si Sculptura, calca cu succes fiul sau Tudor.

Antinepotismul in lume

Cele mai importante universitati din lume au reguli drastice cu privire la nepotism. La Universitatea Harvard , regulamentul de ordine interioara interzice ca o persoana sa fie angajata intr-o pozitie in care sa fie subordonata autoritatii unui membru al familiei sale. La Columbia University, antinepotismul merge pina acolo incit unul dintre cistigatorii Premiului Nobel pentru Fizica, Arthur Schawlow, nu a fost angajat din cauza unui cumnat care avea deja un post in institutie, fiind nevoit sa mearga la Stanford. La Cambridge si Oxford, singurele universitati europene in top 10 mondial, nepotismul este combatut prin clauze care obliga la deconspirarea favoritismelor.


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea