Social

Nemuritorul a jucat si n-a platit muzica

Nicu Covaci, liderul legendarei formatii de etno-rock Phoenix, intentioneaza sa ii ceara lui Sergiu Nicolaescu banii care ii revin ca drepturi de autor pentru folosirea pieselor sale in filmul Nemuritorii . Actiunea in instanta va fi demarata in toamna.

Membrii formatiei Phoenix vor sa isi recupereze banii pe care ar fi trebuit sa ii incaseze ca drepturi de autor pentru muzica lor in perioada in care au fost plecati din Romania. Este vorba despre o suma impresionanta: daca s-ar fi platit aceste drepturi, aveam bani acum sa cumparam o casa de cultura, declara simbata liderul formatiei, Nicu Covaci, care a emigrat in 1976. Desi in Romania drepturile de autor erau protejate si inainte de 1989, se pare ca fuga in Occident a celor de la Phoenix a fost pentru multi o buna ocazie de a profita, folosind piesele lor fara permisiune si fara a le mentiona numele.

Nemuritorii n-au platit nimic

Prima persoana care va fi actionata in justitie pentru recuperarea banilor este regizorul Sergiu Nicolaescu, autor al filmului Nemuritorii, turnat in 1975, in care sint folosite 20 de minute de muzica semnata de Nicu Covaci, fara sa se plateasca drepturi de autor. Dupa plecarea din tara a chitaristului, Securitatea a cerut ca numele lui sa fie eliminat de pe genericul filmului, ceea ce s-a si intimplat, conform declaratiilor lui Covaci, mentiunea fiind reintrodusa abia dupa 1989. Sumele cuvenite nu au fost insa platite, iar filmul este difuzat in continuare pe casete video , lui Nicolaescu revenindu-i un profit substantial, a mai afirmat chitaristul.

Solicitat de 2, regizorul-senator a recunoscut ca, din 2002, detine drepturile de difuzare pentru filmele sale, dar a negat ca ar fi incasat bani pentru Nemuritorii. Nicolaescu a admis in final ca acest lucru s-a intimplat, afirmind insa ca a platit sumele necesare catre Uniunea Compozitorilor. Daca nu-si tine gura il voi da eu pe el in judecata, a amenintat impetuosul senator.

Electrecord si Uniunea Compozitorilor, acuzate

Muzica celor de la Phoenix nu a fost folosita numai in filme, ci si comercializata pe discuri fara ca ei sa mai incaseze banii care le reveneau, sustine Covaci. De la Electrecord mi-au spus ca n-au mai produs albumul Cantafabule dupa ce am plecat, dar am vazut discuri cu coperte diferite, publicate dupa 1977, ne-a spus liderul trupei. Vom actiona in instanta si Uniunea Compozitorilor din Romania (UCMR) fiindca nu a facut nimic ca drepturile de autor sa fie respectate aici, a mai adaugat el, precizind ca Uniunea pretinde ca declaratiile de drepturi de autor, pe care le-a vazut dupa 1989, ar fi fost arse la ordinul Securitatii. In replica, presedintele Uniunii

Compozitorilor, Adrian Iorgulescu, recent numit ministru al Culturii, a declarat ca Nicu Covaci incearca sa externalizeze o problema a lui cu diversi producatori, fara legatura cu UCMR, care a platit autorilor de muzica toate sumele pe care le-a primit de la producatori.

Drepturi de folosire in Epoca de aur

Eugen Vasiliu, reprezentant al Oficiului Roman pentru Drepturile de Autor (ORDA), a precizat ca, si inainte de 1989, producatorii erau obligati sa plateasca ceea ce atunci purta numele de drepturi de folosire, in cazul in care utilizau o creatie a unui autor. Perioada de dupa 2002 intra sub incidenta noii legi a drepturilor de autor, iar daca Phoenix si-a declarat piesele la o uniune de creatie, producatorii ar fi trebuit sa ii plateasca lui Covaci sumele care ii reveneau, uniunea fiind doar un intermediar.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea