Social

Nebunia integrarii loveste si spitalele de psihiatrie

Conditiile precare din spitalele de psihiatrie pot fi o piedica in calea integrarii europene. Motiv pentru care Eugen Nicolaescu, ministrul Sanatatii, mai are trei luni pina cind trebuie sa puna in aplicare un plan de rezolvare a avertizarilor date de UE.

Sanatatea mintala este un obiectiv prioritar in Uniunea Europeana. In Romania, conditiile in care pacientii din spitalele de psihiatrie sint tratati, dar si infrastructura lasa mult de dorit, a spus, ieri, Jonathan Scheele, presedintele Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti , adaugind ca Romania trebuie sa faca reforma.

Avertizari europene

De altfel, inca din raportul de monitorizare pentru Romania, publicat in octombrie 2005, Uniunea Europeana ne avertiza asupra buge-tului limitat care este alocat unitatilor de tratare a bolilor psihice, dar tragea un semnal de alarma si in privinta conditiilor precare in care sint tinuti bolnavii psihic. Numarul scazut al medicilor si asistentilor din institutiile de psihiatrie, aglomerarea din spitale, violenta si tratamentul neadecvat la care bolnavii sint supusi reprezinta alte puncte in care Romania este inca deficitara. In vederea integrarii in 2007, trebuie sa depasiti aceste probleme sau macar sa aveti un plan prin care sa realizati acest lucru, a mai precizat Scheele.

90% dintre romani sint stresati

In prezent, la nivel national exista un deficit de 750 de medici psihiatri in spitale si de 100 de medici in ambulator. Un medic psihiatru trebuie sa ingrijeasca pina la 40 de pacienti bolnavi cronic si 16 acut. Pentru a incerca o remediere a situatiei, Nicolaescu are ca termen-limita luna martie, inainte de urmatorul Raport de tara din aprilie 2006. Din datele Ministerului Sanatatii rezulta ca 35% dintre romani sufera de tulburari psihice , procentul fiind cu 15% mai mare decit media la nivel european. Totodata, specialistii sustin ca 90% dintre romani sint stresati.


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea