Social

#retragere #soldati #kfor #nato #kosovo #militari

NATO vrea sa reduca numarul de militari din Kosovo

Kosovo ar putea ramane cu mai putini militari NATO, in cazul in care situatia politica si de securitate din aceasta tara va permite acest lucru. Oficialii Aliantei au declarat ca NATO intentioneaza sa-si reduca progresiv fortele desfasurate in Kosovo de la un efectiv de 16.000 de militari la 2.000.

Sefii militari ai NATO vor sa reduca cu o treime numarul de militari NATO prezenti in fostul stat iugoslav pana in luna ianuarie a anului viitor. Insa pentru ca forta KFOR sa fie redusa este nevoie de aprobarea ministrilor apararii din statele membre NATO.

Potrivit Adevarul, aceasta decizie ar fi "viitoarea etapa juridica spre transferul responsabilitatii catre fortele locale", care trebuie efectuata cu grija pentru ca stabilitatea in zona sa nu fie afectata. Propunerea comandantului-sef al NATO in Europa este de a reduce efectivul KFOR in trei sau patru etape, insa nu este luata in calcul o reducere totala a efectivelor NATO in zona, dupa cum declara reprezentantii NATO.

Conform acestora, nu s-a stabilit inca un calendar al retragerii, insa etapele ar putea fi: reducerea de la 15.000 la 10.00, apoi la 5.000 si in final la 2.000 de militari. KFOR asigura din 1999 securitatea in acest teritoriu care si-a declarat independenta unilateral de Serbia in februarie 2008.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea