Social

NATO da summit la toata Romania

PESTE 25 DE MILIOANE DE EURO, PLATITE DE NOI TOTI


Au mai ramas doua saptamani pana la Summit-ul NATO de la Bucuresti. Organizatorii, dar nu numai ei, se mobilizeaza pentru ca evenimentul sa iasa ca la carte. Se amenajeaza birourile si salile de la Parlament, se fac steagurile, se schimba mochetele, se pregatesc hotelurile, se pregatesc masinile. O mobilizare de peste 25 de milioane de euro, bani publici alocati evenimentului si pentru care oficialii promit sa dea socoteala dupa summit.


25,7 milioane de euro. Atat ne costa organizarea Summit-ului NATO la Bucuresti in perioada 2-4 aprilie. Ce castiga Romania, in calitate de tara gazda, de pe urma acestui mare eveniment? Imagine, in primul rand, si apoi bani.


Secretarul de stat in MAE, Victor Micula, afirma ca Summit-ul NATO de la Bucuresti, care va avea loc in perioada 2-4 aprilie, va fi cel mai mare eveniment organizat vreodata in Romania, dar si cel mai mare summit din istoria Aliantei. Vor fi prezenti oficiali din cele 26 de state membre, dar si din cele 23 de state partenere, precum si reprezentanti ai unor institutii si organizatii importante, printre care UE, ONU si Banca Mondiala.


CASTIG DE IMAGINE. "Vom avea o expunere mediatica pozitiva a tarii pe plan international. Vom avea imagine. Mai e aspectul politic si totodata ideea ca in Bucuresti se iau hotarari importante la nivel global", ne-a declarat secretarul de stat al MAE, Victor Micula, intrebat care sunt beneficiile Romaniei de pe urma Summit-ului. Totodata, el a subliniat posibilitatea Armatei romane de a se afirma in cadrul Aliantei, dar si imbunatatirea climatului de afaceri. Potrivit secretarului de stat, Romania va avea parte de investitii atat pe termen scurt, cat si lung. Companiile romanesti care isi vor pune la dispozitie serviciile pe perioada Summit-ului vor avea de incasat bani frumosi. Cele mai castigate vor fi hotelurile, restaurantele si firmele de catering care vor servi delegatiile oficiale, dar si jurnalistii straini si echipele de IT care vor fi prezente la Summit. "Numai volumul incasat de hotelurile unde vor sta delegatiile oficiale se ridica la 1,4 milioane de euro pe zi. Jurnalistii consuma si ei... Mai sunt oameni care vor ramane pentru turism dupa summit... Oameni care vor dori sa se intoarca in Romania sa vada locuri despre care au auzit acum", a precizat Micula. in total, este vorba despre aproximativ 3.000 de delegati si 3.500 de ziaristi, a spus Victor Micula, precizand ca este confirmata deja participarea a 24 de sefi de stat, 26 de premieri si 87 de oficiali cu rang de ministru. Potrivit acestuia, suma investita de Romania pentru organizarea Summit-ului se justifica. Micula a tinut sa sublinieze ca tara noastra a economisit o parte din banii necesari acestui eveniment datorita organizarii Sommet-ului Francofoniei in septembrie 2006, cand au fost investite 9 milioane de euro. Pentru Summit-ul NATO organizat la Praga au fost cheltuiti 26 milioane de euro, cel de la Istanbul a costat 36 milioane de dolari, iar ultimul, cel de la Riga, 60 de milioane de euro.


CUM SUNT IMPARTITI BANII. Bugetul alocat organizarii si desfasurarii Summit-ului NATO este distribuit dupa cum urmeaza: Administratia Prezidentiala – 1,8 mil. RON; Camera Deputatilor – 25,46 mil. RON; Cancelaria Primului-ministru (Agentia pentru Strategii Guvernamentale) – 5,577 mil. RON; Ministerul Afacerilor Externe – 20,436 mil. RON; Ministerul Apararii – 3,367 mil. RON; Primaria Bucuresti – 5,922 mil. RON; Primaria Otopeni – 0,965 mil. RON; Secretariatul General al Guvernului – 0,065 mil. RON; Senatul – 3,995 mil. RON; Serviciul de Protectie si Paza – 8,530 mil. RON; Serviciul de Telecomunicatii Speciale – 9,245 mil. RON; Societatea Romana de Radio – 0,270 mil. RON; TVR – 5,220 mil. RON; Ministerul Sanatatii – 1,457 mil. RON. Dupa cum se poate observa, Parlamentul – Camera Deputatilor si MAE beneficiaza de cele mai mari bugete, fiind principalii organizatori ai evenimentului.


AMENAJARI. Pentru ce ar avea nevoie Parlamentul de atatia bani? Un exemplu este amenajarea spatiilor din cladire. Pregatirile pentru Summit au inceput in urma cu cateva saptamani. Muncitorii firmelor contractate pentru amenajarea spatiilor alocate pentru desfasurarea Summit-ului au amplasat deja pe holul de la nivelul P, unde se afla centrul de presa, cateva sute de birouri din cele 1.000 care au fost achizitionate pentru ziaristii din presa scrisa. Pentru amplasarea tuturor birourilor la acest nivel, muncitorii au fost nevoiti sa demenajeze Muzeul Palatului Parlamentului. A venit apoi randul holurilor din fata salii de plen, nivelul P1, unde au inceput sa se monteze si sa se amplaseze, la milimetru, alte cateva sute de birouri pe doua coloane. Potrivit declaratiilor secretarului de stat din MAE, Victor Micula, Centrul Media se va intinde pe cinci etaje ale Aripii Izvor din Palatul Parlamentului, fiind dotat cu 1.000 de statii de lucru, dintre care 50 cu calculatoare. Organizatorii pregatesc 16 sali de conferinte, dintre care una cu o capacitate de 400 de locuri si traduceri simultane in patru limbi, doua cu o capacitate de 120 de locuri fiecare si traducere simultana in trei limbi, trei sali cu o capacitate de 90 de locuri fiecare fara traducere. Restul salilor au o capacitate de cate 35 de locuri fiecare.


MOCHETA ALBASTRA. Potrivit dispozitiilor primite de la Secretariatul General al NATO, Secretariatul General al Camerei a dispus inlocuirea covoarelor rosii de pe holurile in care vor fi amplasate centrele media cu supranumita "mocheta NATO", din cauza culorii sale albastre, care coincide cu culoarea de fond a siglei NATO. Despre mocheta speciala comandata pentru Summit, secretarul general al Camerei Deputatilor, Gheorghiof, a spus ca este "de unica folosinta", avand in vedere ca va fi calcata zilnic de mii de persoane. El a spus ca soarta mochetei va fi decisa dupa Summit, in functie de gradul de degradare a acesteia.


Nu doar covoarele rosii nu au fost pe placul inspectorilor de la Bruxelles, ci si numarul toaletelor din Parlament. Acestia au cerut si ca jurnalistii sa nu se poata intalni la cabine cu oficialii NATO. Astfel, ar fi sugerat ca guvernul sa inchirieze cabine mobile, cu dotari moderne, care ar fi ajuns sa coste 6.000 de euro saptamanal. Secretarul general adjunct al Camerei Deputatilor, Mihai Unghianu, le-a explicat insa ca Parlamentul respecta toate normele sanitare in vigoare, ca exista suficiente toalete, nefiind nevoie de cabine mobile. "Noi am demonstrat ca la numarul pe care il avem, luand o medie, sa spunem, de doua minute de consumator, in aproximativ o ora ii servim pe toti 6.000", a spus Unghianu.

Masini Mercedes si Ford pentru delegatii


sefii delegatiilor prezente la Summit-ul NATO se vor deplasa cu 69 de limuzine Mercedes, in timp ce alte 396 de autoturisme Ford vor fi folosite pentru restul membrilor delegatiei. Dintre cele 396 de autoturisme Ford, care vor fi utilizate pentru deplasarea ministrilor si a celorlalti oficiali, 69 sunt microbuze "unu plus opt" Ford transit. Autoturismele au fost puse la dispozitie organizatorilor de cele doua companii, care au sponsorizat astfel organizarea Summit-ului. Sponsorizarea a constat in punerea autoturismelor la dispozitia organizatorilor timp de doua saptamani, plata asigurarii, inmatricularea si pregatirea soferilor, care sunt romani si provin de la SPP, MAp, MIRA, SRI, STS si Camera Deputatilor. Alaturi de Ford si Mercedes, din Comitetul de sponsori al Summit-ului fac parte si Microsoft (care va contribui cu soft, precum si cu asistenta pentru descarcarea sti-rilor privind summit-ul pe celular), Hilton (care ofera o reducere zilnica de 5% pentru invitatii partii romane), Borsec, cramele Halewood , Elbit Sisteme si Muzeul National de Istorie (care va gazdui incepand de la 17 martie Expozitia NATO). Contributiile acestora, atat financiare, cat si in natura, au fost evaluate pana in prezent la suma de 4,464 milioane de lei. Potrivit secretarului de stat in MAE, Victor Micula, este posibil ca din comitet sa faca parte si alti sponsori, iar organizatorii spera ca in final sponsorizarea totala sa atinga nivelul de 2 milioane de euro.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea