Social

NATO cere retragerea intaririlor trimise de Rusia in Abhazia

NATO a cerut retragerea "sutelor de soldati rusi" in curs de desfasurare in republica separatista georgiana Abhazia , a caror sosire incalca "in mod clar suveranitatea Georgiei", relateaza AFP.

"Sunt ingrijorat in legatura cu desfasurarea actuala a mai multor sute de soldati rusi in regiunea georgiana Abhazia, ceea ce contribuie la instabilitate intr-o regiune exploziva deja", a declarat secretarul general al Aliantei, Jaap de Hoopr Scheffer, intr-un comunicat.

Aceasta desfasurare "contravine in mod clar suveranitatii si integritatii teritoriale a Georgiei si atat Rusia, cat si Georgia trebuie sa se angajeze rapid intr-un dialog deschis la inalt nivel pentru a ajunge la o dezamorsare a tensiunilor", a adaugat el.

Statele Unite se declarasera sambata "consternate" de trimiterea de intariri ruse in Abhazia, dupa ce Moscova a anuntat ca a trimis unitati de soldati "neinarmati" in aceasta regiune pentru a repara caile ferate ruse.

Uniunea Europeana nu a comentat inca decizia Moscovei. Dar seful diplomatiei europene Javier Solana va merge la Tbilisi, capitala Georgiei, apoi in Abhazia, vineri, pentru prima data dupa 1999, anul in care a fost investit in functia de Inalt Reprezentant UE pentru Politica Externa . El face apel de mai multe saptamani pentru o reducere a tensiunilor si o reluare a dialogului intre Tbilisi, Moscova si regiunea separatista.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea