Social

Nastase: mobila din China si termopan moldovenesc

Procurorii anticoruptie cerceteaza din temelii casele lui Adrian Nastase. El este anchetat in cel putin doua dosare. Unul pentru luare de mita, in valoare de peste 400.000 de euro, achitati in termopane si mobilier, iar celalalt, cunoscut ca Dosarul Zambaccian, pentru trafic de influenta.

Procurorii cerceteaza, in dosarul 8/P/2006, doua infractiuni de dare de mita pe care le-ar fi comis Irina Paula Jianu, fost inspector general de stat si presedinte al Consiliului de Conducere la Inspectoratul de Stat in Constructii. In primul caz, mita a fost adresata presedintelui Camerei Deputatilor, Adrian Nastase, iar in cel de-al doilea lui Miron Mitrea, fost ministru al Transporturilor. Jianu si-ar fi asigurat in acest fel scaunul de la Inspectorat. Celelalte nume citate in dosar, Dana Nastase , Sergiu Sechelariu, ar fi avut cunostinta de cele doua spagi si chiar au ajutat la indeplinirea lor.

Mobilier chinezesc de expozitie la Cornu

Dosarul 8/P/2006 este separat din cauza Zambaccian si priveste modul in care s-au executat finisajele blocului. Concret, asa cum se arata in cererea de perchezitie , este vorba de termopane in valoare de 12 miliarde de lei si bunuri importate din China in valoare de 100.000 de dolari. Bunurile importate din China in valoare de 100.000 de dolari pe care invinuitul Adrian Nastase le-ar fi primit reprezinta mobilierul din casele de la Cornu si din cea din Bucuresti, conform unor apropiati ai presedintelui Camerei Deputatilor. Aceleasi surse sustin ca mobilierul ar fi ajuns in tara in urma cu trei sau patru ani, prin intermediul unor cunostinte pe care le are Dana Nastase in China. Oficial, mobilierul a fost adus din China pentru fi prezentat la o expozitie internationala de profil, de unde apoi ar fi fost transportat la casele presedintelui Camerei Deputatilor. Potrivit acelorasi surse, se pare ca legaturile cu chinezii ar exista de pe timpul in care tatal Danei Nastase, Angelo Miculescu, era ministru al Agriculturii. In afacere este implicat si Ion Paun, pina in martie 2005 consul general al Romaniei in China. In acest moment, el este consilier economic la reprezentanta Romaniei din Shanghai. Surse din Ministerul Economiei si Comertului ne-au declarat ca Paun are un statut aparte si functioneaza in China ca detasat din cadrul MEC. DNA i-a emis deja o citatie pentru a fi audiat in calitate de martor.

Termopan si timplarie de la Moldova

Daca mobila vine din China, povestea termopanelor de 300.000 de euro duce catre Moldova lui Sergiu Sechelariu. Potrivit fostului secretar de stat, atit termopanele, cit si timplaria caselor lui Nastase provin de la firma Regal Glass, o firma la care el a fost actionar, impreuna cu Irina Jianu. Nu stiu ce a facut Regal Glass dupa ce am iesit din firma, in 2001. Si tot atunci cred ca a cesionat actiunile si Irina Jianu. Nu stiu nici cum a ajuns Regal sa lucreze la casa lui Nastase, ne-a spus patronul firmei Conimpuls, cea care a construit blocul din Zambaccian. Cea care ar putea sa dea mai multe explicatii, Irina Jianu, este de negasit de citeva zile.

Firul actionarilor duce tot la Sechelariu

Regal Glass este detinuta acum de Vertcon SA, o alta firma fondata de Sechelariu si Jianu. Astazi, insa, nici unul dintre ei nu mai figureaza in actionariatul Vertcon. Sechelariu si-a cedat partea sa, de 50,9%, Cristinei Popa, fosta directoare economica la Conimpuls, firma fostului secretar de stat care a construit blocul din Zambaccian. El pretinde ca transferul de actiuni ar fi avut loc in 2001. Intre Conimpuls si Vertcon exista insa o legatura ombilicala. Pe linga Cristina Popa, in Vertcon mai sint actionari: Vasile Deju, administrator al Conimpuls din 2001, cind Sechelariu a fost numit in guvern, Dorin Irimia, juristul Conimpuls, Nicolae Mihu, asociat si la Conimpuls, Emilia Otel, director tehnic la Conimpuls Costache Magirescu, tatal octogenar al Irinei Jianu, si Mihai Tibu, director adjunct al Conimpuls si administrator al Vertcon. Toti acestia au mai aparut, in timp, si in alte firme ale familiei lui Sergiu Sechelariu.

In aceste conditii, este clar ca nu intimplator Vertcon a ajuns proprietara peste un etaj al blocului lui Nastase, iar Regal Glass sa puna geamurile la imobil. sergiu sechelariu ne-a declarat ca nu stie nimic despre implicarea Vertcon si Regal Glass in constructia din Zambaccian. Iar directorii Conimpuls nu vorbesc cu jurnalistii. Cu totii insa au dat declaratii de martor la DNA.

Control la Autostrada Soarelui

Reprezentantii DNA si Daniel Morar au refuzat sa ofere informatii legate de do-sarul in care este invinuit fostul ministru al Transporturilor Miron Mitrea ( foto ), motivind ca ar perturba mersul anchetei. Procurorii au inceput urmarirea penala impotriva acestuia, in urma declaratiilor si documentelor puse la dispozitie de Sergiu Sechelariu.

In urma verificarilor, a reiesit ca Jianu, pentru a fi mentinuta in functie, l-ar fi mituit si pe Nastase, dar si pe fostul ministru al Transporturilor. Surse din PSD ne-au declarat ca DNA verifica totodata legaturile care exista intre Miron Mitrea, Sergiu Sechelariu, Irina Jianu si contractele incheiate cu mai multe societati care au lucrat la Autostrada Soarelui. Mitrea a confirmat luni ca a primit citatie, in calitate de invinuit, pentru data de 22 februarie, la ora 14.00.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea