Social

Nascut pe 29 februarie

12.636 de romani isi sarbatoresc astazi ziua de nastere. Zic despre ei ca-s norocosi. Ca-s altfel decat ceilalti. Ca-s rabdatori din nastere. C-au intrat in folclor. Si-n manualele de matematica: „De cate ori si-a serbat ziua de nastere bunica Simonei, daca s-a nascut pe 29 februarie 1928?" Da, despre persoanele nascute-n ani bisecti e vorba. Pentru ei, in Franta, apare, din 1980, „La Bougie du Sapeur", o gazeta umoristica publicata o data la patru ani, pe 29 februarie. Si tot pentru ei, niste americani au pus la punct site-ul www.leapyearday.com, un fel de club care aduna „bisecti" din toata lumea. Pana zilele trecute, erau mai mult de 6.000 inscrisi, iar printre ei, si vreo cativa romani. Pe Livia Ostafie am descoperit-o pe www.leapyearday.com, la numarul 6.475. „M-am nascut in 1988, in orasul Dorohoi. Pana acum am avut patru zile de nastere oficiale, anul asta implinesc cinci ani. Cand o sa implinesc sapte, o sa pot merge si la scoala". Livia glumeste, evident: e deja la facultate, astazi face 20 de ani. Un lucru e clar, gluma asta cu anii e preferata celui nascut pe 29 februarie. Care, daca detecteaza urme de neincredere in ochii tai, sare imediat sa-ti arate buletinul.

„In 2004, si eu, si fiica-mea am implinit 10 ani"

Silvia Petre se amuza cand povesteste despre sotul ei, Daniel, nascut in an bisect : „Asta era un mod... nu neaparat de-a agata fete, dar de a se da un pic important. Intreba: «Punem pariu ca nu ghicesti cati ani am?», fata raspundea, dupa caz, ba 18, ba 20, ba 22..., iar el se umfla in pene: «Neeee, am 4 ani (5 ani, 5 ani si jumatate), ca-s nascut pe 29 februarie». Oricum, replica «ghici cati ani am?» a testat-o si pe mine atunci cand ne-am intalnit". Si mai spune ceva Silvia, din biografia sotului: „Daniel s-a nascut pe 29 februarie 1964, dar e trecut in acte ca fiind pe 28. Asta pentru ca atunci cand tatal lui a mers sa-l inregistreze, tipul de la primarie a zis ca nu-l poate inregistra pe 29. Si sa-si aleaga: ori pe 28 februarie, ori pe 1 martie. Si socrul meu a zis ca mai bine pe 28, decat pe 1 martie, cu femeile...". Cea mai frumoasa aniversare a lui Daniel? Categoric in 2004. „Si eu, si fiica-mea am implinit 10 ani". Pai da, fata implinea, intr-adevar, 10 ani, iar el, 40 de ani, adica 10 ani bisecti.

„E o zi pe care nu poti sa o uiti"

Nascuta in 1960, tot pe 29 februarie, Mariana Radoi isi aminteste ca-n copilarie data nasterii era printre primele lucruri pe care le afla cineva despre ea. „Ma simteam mandra desi n-aveam niciun merit in toata treaba asta. Am fosti colegi de liceu care ma suna si acum sa-mi zica «La multi ani» chiar daca a trecut atata vreme... E o zi pe care nu poti sa o uiti". Astazi va ciocni un pahar cu sotul – „eu cu ceva foarte dulce, el cu ceva foarte slab... o palinca, adica" - si-si va aminti, razand, de cerceii aceia de argint primiti de ziua ei, cu multi ani in urma: „Ei, uite ca v-o spun si pe-asta... Dupa ce ne-am cunoscut, Lucian mi-a cumparat de ziua mea o pereche de cercei de argint si un medalion. Si n-am purtat cerceii, ca nu mi-au placut, si-a trebuit sa-i spun, ca ma vedea ca nu-i port. I-am pastrat, ca au valoare sentimentala, si-l mai intreb si-acum pe sotul meu, cand dau de ei: «Iti mai aduci aminte de astia?» Dupa povestea asta, o perioada a zis ca n-o sa-mi mai ia nimic, ca-mi da bani sa-mi iau eu ce vreau".

Dilema: si eu cand ma sarbatoresc?

In anii bisecti, lucrurile sunt clare: petrecerea are loc pe 29 februarie. In restul anilor, „bisectii" se impart in doua tabere: unii aleg sa petreaca pe 28 februarie, ceilalti pe 1 martie. Din motive intemeiate. „Eu sunt nascuta iarna, nu primavara, asa ca imi sarbatoresc ziua pe 28 februarie. Plus ca 1 martie e 1 martie, lumea acorda mai multa importanta martisoarelor, iar eu vreau ca de ziua mea sa mi se acorde mie atentie", marturiseste franc Livia Ostafie. Robert Hoidrag, nascut pe 29 februarie 1980 la Botosani, e la polul opus: „Aproape in fiecare an imi sarbatoresc ziua de nastere pe 1 martie. 28 februarie e prea devreme, ziua mea e dupa 28". Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea