Social

Myanmar: Bilantul victimelor ciclonului Nargis a fost estimat la 22.000 de morti

Junta militara din Myanmar a ridicat starea de urgenta in trei provincii devastate de ciclon, iar alerta se mentine in 47 de localitati.

Guvernul militar din Myanmar a revizuit marti bilantul ciclonului care a devastat tara la sfarsitul saptamanii la aproape 22.500 de morti, a anuntat presa oficiala. Alte 41.000 de persoane sunt disparute in urma ciclonului, care a devastat sambata delta Irrawaddy.

ONU a criticat regimul militar ca nu a alertat populatia inainte de venirea ciclonului. Pe de alta parte, reprezentantii ONU se confrunta cu lipsa de cooperare a juntei militare. Echipele care distribuie ajutoare umanitare inca mai asteapta sa primeasca vize pentru a intra in fosta Birmanie.

Ciclonul Nargis a traversat cinci regiuni din Myanmar, iar pagubele sunt imense. Situatia din Myanmar este comparata de experti cu urmarile tsunami-ului din Indonezia din 2004. Televiziunile locale prezentau astazi imagini cu regiuni complet acoperite de apa, cu oameni ramasi fara adapost. Legaturile telefonice au fost intrerupte in mai multe zone si mii de case au ramas fara curent electric.

Echipe de salvare ale Natiunilor Unite au inceput sa distribuie mancare si apa sinistratilor. Principala temere a autoritatilor ramane izbucnirea unor epidemii.

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon a promis ca va mobiliza comunitatea internationala in ajutorul Birmaniei. Printre tarile care au promis ajutoare se numara India, Norvegia, Franta, Cehia, Thailanda, Suedia si Statele Unite.

Administratia de la Washington a deblocat pentru Myanmar un ajutor de urgenta de 250.000 de dolari, iar ambasada Statelor Unite de la Rangoon a luat contact cu oficialii din Myanmar pentru a-i convinge sa accepte ajutorul american si international.

Sotia presedintelui american, Laura Bush , i-a criticat pe oficialii birmanezi ca nu au avertizat populatia din timp asupra venirii ciclonului. Printre organizatiile internationale care au promis ajutoare s-au aflat si Comisia Europeana si Organizatia Statelor din Asia de Sud -Est.

Autoritatile din Myanmar au permis Programului Mondial pentru Alimentatie din sobordinea Natiunilor Unite sa trimita ajutoare de urgenta. Aceasta este prima concesie facuta de junta militara de la Rangoon, care dupa dezastrul provocat de tsunami in decembrie 2004 a respins toate ofertele internationale de ajutor.

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea