Social

Muncitorii romani din Spania ar veni in tara pe salarii de 1.000 de euro

1.300 de romani care muncesc in Spania au participat la bursa locurilor de munca organizata de statul roman pe 12 si 13 aprilie, pentru a-i informa si a-i convinge sa se intoarca acasa, potrivit unei analize realizate de Ministerul Muncii (MMFES).
 
Cei mai multi dintre acestia au precizat in chestionarele completate ca s-ar intoarce sa munceasca pe plai romanesc daca li s-ar fi oferi salarii minime intre 800 si 1.000 de euro, insa au fost cativa, foarte putini, care s-ar multumi si cu salarii mult mai mici, de 300-400 de euro pe luna.

Analiza MMFES mai arata ca aproape jumatate dintre cei care au completat chestionarele au spus ca lucreaza, insa doar 65% dintre acestia au forme legale. Dintre cei care au declarat ca nu au un loc de munca, aproape 90% se aflau in Spania ilegal.

Jumatate dintre muncitorii romani din Spania care au venit la bursa statului roman de la Castellon de la Plana si au stat de vorba cu autoritatile au spus ca sunt plecati din tara de patru, pana la sapte ani, doar 20% fiind plecati de mai bine de 10 ani.

Cei mai multi provin din zona Moldovei, urmati de cei din Dambovita, Prahova si Bucuresti. Ca varsta, cei mai multi, adica peste 30%, au intre 25 si 35 de ani, urmati de cei de pana la 45 sau peste 45 de ani, peste 80% fiind barbati, mai arata analiza ministerului. Ca nivel de pregatire, romanii chestionati au, in majoritate, studii profesionale si de ucenicie sau liceale si postliceale si doar 6% studii superioare.

In urma discutiilor purtate cu emigrantii, oficialii Ministerului Muncii au ajuns la concluzia ca “interesul pentru oferta locurilor de munca din Romania este mare, majoritatea celor prezenti declarand ca doresc sa se intoarca in tara”. Romanii s-au aratat interesati si de accesarea fondurilor europene pentru deschiderea unei firme de tip Asociatie familiala in Romania.

In afara de salariile de pana la 1.000 de euro care i-ar motiva sa se intoarca acasa, romanii din Spania au mentionat si o motivatie de ordin economic, adica lipsa locurilor de munca, spre deosebire de cei din Italia, care sunt motivati sa plece de “atitudinea ostila si uneori xenofoba a italienilor”, potrivit MMFES.

Imagini de la bursa organizata de statul roman la Castellon de la Plana, in Spania, pe //www.mmssf.ro/website/ro/mobilitate/Castellon042008.swf


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea