Social

#coruptie #romania #munca

Munca la negru, incurajata de coruptie, ameninta dezvoltarea Romaniei, potrivit unui studiu OCDE

Munca fara forme legale este un fenomen raspandit in Romania, incurajat de coruptia sistemului si de lipsa legilor, si o problema esentiala, pe care tara trebuie sa o rezolve pentru a-si putea continua dezvoltarea, conchide un studiu al Centrului de Dezvoltare al OCDE, transmis agentiei NewsIn.

In opinia expertilor Centrului de Dezvoltare al Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), Denis Drechsler si Theodora Xenogiani, un element care incurajeaza munca in afara cadrului legal este coruptia sistemului public si lipsa cadrului juridic care sa pedepseasca evaziunea fiscala. 

Expertii au studiat fenomenul muncii ilegale in Romania cu ocazia lansarii la Bucuresti, luna trecuta, a studiului economic asupra regiunii Marii Negre si Asiei Centrale (BSECAO 2008), cu tema "Promovarea muncii si a bunastarii: Provocari intr-un mediu global”.

OCDE atrage atentia prin aceasta analiza asupra faptului ca sectorul muncii ilegale reflecta neincredrerea romanilor in institutiile statului. "Reformele pot sa rezolve multe, dar ele nu se substituie increderii. Munca la negru in Romania reprezinta, mai presus de orice, expresia lipsei de incredere in institutiile publice, perceptia negativa a rolului statului si intelegerea redusa a beneficiilor care deriva din contributiile sociale", se arata in studiul lui Dreschsler si Xenogiani.

Studiul  privind munca ilegala din Romania nu ignora faptul ca "schimbarea durabila necesita transformarea atitudinii oamenilor si a convingerilor acestora", dar recomanda adoptarea unor politici mai inovative, precum campanii de informare, care ar putea schimba treptat opiniile oamenilor.

"Chiar daca aceste lurcuri nu se vor intampla peste noapte, Romania trebuie sa construiasca pe baza unor reforme si reglementari eficiente chiar acum", se arata in raportul OCDE.

"Mai mult de jumatate din locurile de munca din Romania nu sunt incluse in legislatia muncii . Angajatii nu au adesea acces la protectie sociala si la alte beneficii, iar plata neimpozitata, la plic, este practica uzuala", potrivit datelor OCDE, care concluzioneaza ca munca ilegala la o asemenea scala reprezinta o reala problema.

"Acest lucru inseamna sume mult mai mici rezultate din impozite, ceea ce ofera mai putine oportunitati pentru a asigura infrastructura necesara si servicii publice. Insuficientele masuri de siguranta de care dispune sectorul muncii la negru determina o vulnerabilitate a populatiei la socuri economice si sarcie", scriu expertii.

Munca la negru este prezenta in numeroase sectoare, precum constructiile, serviciile si agricultura si ia numeroase forme, precum firme neinregistrate, autoangajari false si nedeclararea totala a veniturilor. Chiar daca unele persoane aleg in mod deliberat sa nu respecte sistemul, altii nu au alta solutie pentru supravietuire decat munca la negru, constata studiul.

Populatia care nu indeplineste cerintele necesare pentru a intra in sistemul de munca legiferat - tinerii, batranii, precum si cei necalificati - nu pot alege decat intre saracie si munca la negru, arata analiza OCDE.

Expertii OCDE au constatat ca angajatorii care nu respecta cadrul legal se plang de impozite si taxe mari si reusesc sa scape pentru ca nu exista mecanisme suficiente pentru a pedepsi evaziunea fiscala. "Angajatii, pe de alta parte, nu realizeaza ca exista o legatura directa intre contributiile sociale si beneficiile de care se pot folosi. In plus, acestia se plang de slaba calitate a serviciilor publice si de aceea prefera munca le negru. Un alt element care incurajeaza munca in afara cadrului legal este coruptia sistemului public", scriu specialistii Centrului de Dezvoltare ai OCDE.

Raportul elaborat de Drechsler si Xenogiani ajunge la concluzia ca sunt foarte necesare o serie de programe sociale care sa functioneze concret. "Incercarile de a reduce munca le negru au sanse de succes variate. Introducerea impozitului unic in 2005 - urmarind aceleasi efecte pozitive ca si in Republica Ceha - ar putea reduce numarul angajatilor la negru. Reducerea valorilor contributiilor sociale pare a fi, de asemenea, un demers pozitiv", noteaza raportul.

Cei doi specialisti au evaluat mai multe initiative ale guvernului roman pentru a reduce sectorul muncii la negru si au descoperit ca nu toate au fost eficiente. "Alte incercari, precum cresterea salariului minim, se pare ca au limitat oportunitatile pentru angajare legala, mai ales pentru grupurile cele mai dezavantajate. Recentele programe de asistenta, menite sa-i ajute pe cei care lucreaza fara reglementare legala, par sa le fi dat acestora si mai multe motive pentru a ramane in afara sistemului", se arata in studiu.

"Reformele din Romania si din alte tari trebuie sa promoveze avantajele muncii legale. In acelasi timp, numeroase reforme nu reusesc sa-i atinga pe cei care sunt constransi sa munceasca ilegal, fiind necesara o abordare diferita pentru aceasta categorie", continua expertii OCDE.

Specialistii de la OCDE sugereaza ca ar fi necesara dezvoltarea unor programe de calificare profesionala . In plus, trebuie gasit, potrivit expertilor, echilibrul intre asistenta sociala si stimularea revenirii in sectorul muncii legale.

Raportul OCDE atrage atentia, la final, ca reducerea contributiilor sociale trebuie sa fie insotita de simplificarea birocratiei si a procedurilor administrative pentru angajare si pentru inregistratarea firmelor.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea