Social

#mortalitatea infantila #romania #ue

Mortalitatea infantila, de doua ori mai mare ca media UE

10 copiii din 1.000 mor in Romania inainte de a implini un an, fata de 4,9 la mia de nou-nascuti, media in Uniunea Europeana.

Saracia, sistemul sanitar si lipsa de informare a mamelor sunt cauzele pentru mortalitatea infantila ridicata, potrivit organizatiei "Salvati Copiii".

"Saracia e una dintre cauzele care au propulsat Romania in ierarhia tarilor unde foarte multi copii mor la nastere. Saracia inseamna parinti fara educatie si un sistem sanitar deficitar sau total absent in mediul rural", a declarat pentru Adevarul medicul pediatru Mihai Gafencu, profesor la Universitatea de Medicina si Farmacie din Timisoara.

Judetele cele mai lovite de criza sunt si cele cu media mortalitatii infantile cea mai ridicata.

Lipsa controlului prenatal se numara printre lucrurile care cresc mortalitatea in randul nou nascutilor. Bolile aparatului respirator, infectioase si parazitare, reprezinta a doua cauza a deceselor din randul copiilor sub cinci ani.

Lipsa de educatie a mamelor duce si la un numar ridicat al copiilor care mor in accidente la domiciliu. In 2008, accidentele la domiciliu au fost cauza mortii pentru 284 de copii, adica 10% din totalul micutilor morti inainte de a implini 5 ani.

Proiectul "Fiecare copil conteaza", lansat de organizatia "Salvati Copiii" in parteneriat cu firma GlaxoSmithKline, isi propune educarea populatiei sarace din rural in speranta scaderii mortalitatii infantile. Asistentii le vor explica gravidelor importanta controalelor medicale si le vor invata mai multe despre cresterea copiilor .

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea