Social

Monarhia a inviat putin la Galati

Familia regala a ales ca in acest an sa petreaca sarbatorile de Pasti la Galati. Un prilej nesperat pentru monarhistii din zona.

Batrini care au apucat sa-si traiasca copilaria sub domnia regelui Ferdinand si a reginei Maria. Sau altii care au prins doar dictatura carlista. Cu totii au fost minati simbata seara de curiozitate sa-l vada la Catedrala Episcopala pe regele Mihai.

Pentru unii, carora li s-a oferit pentru prima oara in viata aceasta sansa, distanta de Galati nu a contat. Am venit de la Focsani special pentru a-l vedea pe rege, caci nu l-am vazut decit la televizor pina acum. Iar eu sint pasionata de tot ce inseamna familia regala, poate tocmai pentru ca in comunism nu aveam voie sa vorbim despre asta, a marturisit Maria Petre, in virsta de 68 de ani.

Pentru cei care l-au mai vazut in tinerete, acesta a fost insa ocazia de a realiza propria virsta. L-am mai vazut cind eram copila, a venit intr-o vizita la santierul naval. A imbatrinit grozav, a spus cu un clatinat din cap o galateanca, octogenara si ea. Aceasta a ramas totusi inmarmurita cind, dupa cea de-a doua Inviere, regele Mihai a urcat sprinten la volanul unui BMW, alaturi de toti membrii familiei.

Romania, cu fruntea sus

Insotit de fiica sa, principesa Margareta , si de sotul ei, principele Radu , cuplul regal a vrut sa participe la slujba Invierii in catedrala de pe malul Dunarii pentru a marca implinirea a 100 de ani de la punerea pietrei de temelie, la initiativa regelui Carol I. Ceremonia a avut loc pe 27 aprilie 1906 in prezenta principelui Ferdinand, a principesei Maria si a episcopului de atunci al Dunarii de Jos, Pimen Georgescu.

S-a dorit ca aceasta catedrala sa innobileze toate biruintele, a spus PS Casian, care a trecut pe nesimtite in predica sa de la istorie si compatimirea celor afectati de inundatii la preamarirea Romaniei de azi, spre nedumerirea credinciosilor. Romania de azi este cu fruntea sus. Romania nu asteapta doar sa primeasca, ci asteapta sa ofere, a mai spus episcopul.

PF Teoctist a slujit cu gindul la sinistrati
Peste 5.000 de credinciosi din Capitala au participat in noaptea de Inviere la slujba de la Catedrala Patriarhala , pentru a lua Lumina de la patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, Teoctist, si a asculta mesajul acestuia.

Credinciosii au umplut curtea, devenita neincapatoare, a resedintei patriarhale, cea mai mare parte dintre ei raminind afara, alaturi de zeci de vinzatori ambulanti de luminari, icoane si cruciulite.

Ceea ce sarbatorim astazi este cel mai scump si mai important adevar din istoria omenirii, pentru ca Iisus, prin invatatura sa si prin porunca iubirii vrajmasilor, a facut ca lumea sa inceapa o perioada noua in viata ei, sa inceapa un alt fel de a gindi si de a pretui semenii, viata, valoarea omului si femeia, care s-a aratat curajoasa din primele momente, a spus patriarhul Teoctist. Intiistatatorul BOR a subliniat ca rugile si gindurile romanilor trebuie sa se indrepte in aceste zile catre sinistrati.

Anul Carol I

2006 a fost declarat de Ministerul Culturii si Cultelor Anul Carol I intrucit se implinesc 140 de ani de la venirea sa la conducerea tarii, in urma unui plebiscit . In plus, se implinesc 125 de ani de la ridicarea sa la rangul de rege si a declararii Romaniei regat si 100 de ani de la organizarea Expozitiei nationale romanesti din Parcul Carol I. In octombrie, familia regala va sarbatori si 85 de ani de viata ai regelui Mihai.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea