Social

Mocheta cu clabuci pentru dezinfectarea studentilor

"Mai arunc o galeata, mai beau si io o dusca... ", zice hatru paznicul si se indreapta catre butoiul albastru de plastic pe care scrie cu litere de-o schiopa: "Solutie dezinfectanta pentru gripa aviara ".
De doua zile, trei bucati de mocheta verzuie, imbibate cu noroi si cu solutie antiaviara, pazesc intrarea in curtea Facultatii de Electronica, a "Politehnicii" din Bucuresti. Costel Antea, unul dintre cei patru portari, nu stie prea clar cine-a adus butoiul: "Io l-am gasit aci, dimineata, cand am venit la servici". Nu stie nici ce-i cu solutia aceea movalie cu clabuci, care balteste-n butoiul de 200 de litri. stie insa ca la 2-3 ore trebuie sa ia galeata rosie din colt si sa arunce pe covorasele verzui, plasate strategic la poarta de intrare. si tot cu aceeasi galeata de tabla, paznicul se duce sa-mbibe si bucata de mocheta de la intrarea in cladirea ce gazduieste Facultatea de Electronica (a Politehnicii), Facultatea de Psihologie si cea de Jurnalism si stiintele Comunicarii (care tin de Universitatea din Bucuresti ). Studentii sunt avertizati, printr-un afis, sa foloseasca mocheta. "stergeti-va pe picioare! Pentru dezinfectare !" Loredana, in anul II la Psihologie, poate sa bage mana-n foc ca nu ne paste nici un pericol: "Eu nu cred ca e vorba de nici o gripa aviara. Serios! Se omoara pasarile absolut aiurea, doar asa, sa se falimenteze anumite companii si anumite tari!". Rectorul Universitatii "Politehnica" din Bucuresti, Ecaterina Andronescu, explica rostul butoiului cu solutie: "Am primit o nota ministeriala prin care ni se cerea sa luam masuri de siguranta pentru prevenirea extinderii gripei aviare si ne-am conformat, caci Politehnica are studenti din toata tara... Asa ca am luat 5 kg de substanta dezinfectanta, recomandata de Directia Sanitara, am facut o solutie si-am trimis-o, cu presulete cu tot, la toate localurile universitatii noastre, urmand sa se ocupe de ea personalul de curatenie".

Porcii, cainii si pisicile, testati pentru gripa aviara
unde au fost depistate cazuri de gripa aviara, vor fi testate in perioada urmatoare, au decis autoritatile, dupa ce au vazut ca in Turcia mai multi caini sunt suspecti de gripa aviara. "Pentru ca aceste animale sunt posibil purtatoare ale acestui virus si il pot transmite omului, testarea lor se impunea", spun specialistii Ministerului Agriculturii. Luarea probelor si efectuarea analizelor au inceput de ieri.

Bulgarii spun ca pericolul vine din Romania, si nu din Turci
Autoritatile bulgare incearca sa-si linisteasca cetatenii dandu-le asigurari ca nu exista motive de panica. Cu toate acestea, ministrul agriculturii, Nihat Kabil, a declarat ca pericolul propagarii virusului gripei aviare in Bulgaria vine din Romania, si nu din Turcia, pentru ca pasarile migratoare zboara din nord catre sud. Bulgaria a luat masuri preventive impotriva unei eventuale propagari a virusului in tara, iar Ministerul Sanatatii a pregatit instructiuni de protectie in cazul unei epidemii. Pentru a face fata unei eventuale epidemii, Sofia a i-a solicitat lui Bob Goodlatte, delegatul Comisiei pentru Agricultura a Camerei Reprezentantilor, asistenta in cadrul masurilor pentru prevenirea gripei aviare.

Alte doua focare aviare in Braila

Testele rapide efectuate la probe prelevate de la pasari din localitatile Ciresu si Dudesti, din judetul Braila, au relevat prezenta virusului gripei aviare. Cele doua localitati se afla in vecinatatea satelor Scarlatesti si Bumbacari, unde au fost semnalate recent focare de gripa aviara. S-a dispus uciderea pasarilor din gospodariile in care au fost gasite cele bolnave, precum si intensificarea actiunilor de control pe Valea Calmatuiului. Totodata, a inceput actiunea de recoltare de probe de la porci, caini si pisici in toate gospodariile in care a fost depistat virusul gripei aviare.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social


Citeste pe divahair.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului