Social

Miting anti-Anania

Citeva mii de persoane au protestat ieri in centrul Sibiului fata de infiintarea unei noi mitropolii la Cluj. Sustinatorii lui IPS Laurentiu Streza vor veni cu autocarele si la Bucuresti, miine, cind se intruneste Sinodul.

Protestul a fost initiat de Asociatia Revolutionarilor din Sibiu si a inceput in jurul orei 12.00, cind in biserici se terminase de oficiat Sfinta Liturghie. Zeci de preoti, insotiti de credinciosi , s-au indreptat catre centrul orasului, Piata Mare fiind punctul de intilnire. Sibienilor li s-au alaturat preoti si credinciosi din protopopiatele Medias, Avrig, Saliste , Agnita, Fagaras si Brasov.

Huo, Anania

In Piata Mare s-a dat citire citorva scrisori de protest la adresa noii mitropolii, de la cel al revolutionarilor, al Asociatiei Astra si al preotului Nicolae Streza din Rasinari la cel al unei cintarete de muzica populara, Lia Maria Bologa. Toate s-au centrat pe ideea unitatii Ardealului ce ar fi pusa in pericol de infiintarea noii mitropolii. Astfel, participantii la protest au invocat numele mitropolitului Andrei Saguna, au scandat lozinci impotriva scindarii Ardealului si a celui care se afla in fruntea grupului de episcopi care au cerut, pe 4 noiembrie, o noua mitropolie la Cluj, IPS Bartolomeu Anania . Astfel, din relatarile unor participanti, una dintre lozincile scandate a fost Huo, Anania. Aceasta desi preotii sustin ca nu a fost vorba despre un miting. A fost un pelerinaj al durerii, a caracterizat preotul Achim Bacila.

Din Piata Mare, incolonati, participantii s-au indreptat apoi spre Catedrala mitropolitana, unde i-a asteptat IPS Laurentiu. Discursul sau a fost caracterizat ca fiind foarte diplomatic, indemnind la liniste si rugaciune. Ne-a spus sa ne rugam pentru unitatea Ardealului, pentru luminarea sinodalilor si schimbarea deciziei pe care acestia au luat-o in noiembrie, a relatat preotul Catalin Dumitrean, paroh la Biserica Sfintul Ioan Iacob, din centrul Sibiului.

2.000 de enoriasi la Bucuresti

Protestul a durat circa doua ore si va fi reluat, tot sub denumirea de pelerinaj, miine dimineata, cind la Patriarhie incep lucrarile Sinodului. Preotii spun ca doar din Sibiu vor pleca peste 2.000 de oameni, la care se adauga autocare cu sustinatori din alte eparhii, inclusiv din cele aflate sub influenta lui Anania (Maramures si Oradea).

Dupa o rugaciune pe Dealul Mitropoliei si inchinarea la moaste, pelerinii se vor duce la biserica de pe Calea Victoriei, unde se afla mina Sfintului Ciprian, si la Biserica Sfintul Antonie cel Mare, care este sarbatorit chiar miine.


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea