Social

Mircea Cartarescu, premiat de USR la BookFest

Printre castigatorii de la Gala Premiilor Uniunii Scriitorilor din Romania, care a avut loc joi, in cadrul targului de carte BookFest, s-au numarat in acest an personalitati ca Paul Cernat, Mircea Cartarescu, traducatoarea romanului "Carte Neagra" a lui Orhan Pamuk, Szocs Geza sau Radu Pavel Gheo .

Horia Ursu a primit premiul pentru proza al Uniunii Scriitorilor, pentru romanul "Asediul Vienei". Romanul lui Horia Ursu a fost distins anterior cu Premiul Cartea Anului 2007 din partea Uniunii Scriitorilor din Romania, Filiala Cluj, Premiul pentru proza al revistei "Observator Cultural" pe 2007 si Premiul revistei "Tribuna" pentru cel mai bun roman publicat in 2007.

Premiul pentru poezie i-a fost decernat lui Nichita Danilov pentru volumul "Centura de castitate", de catre Emil Hurezeanu.

La premiul pentru poezie, au mai fost nominalizati Emil Brumaru pentru volumul "Cantece de adolescent", Mariana Codrut cu "Ultima patrie", Marius Ianus pentru " Strumfii afara din fabrica!" si O. Nimigean cu "Nicolina Blues".

Criticul de teatru Marina Constantinescu a prezentat premiul pentru dramaturgie, care i-a revenit lui Vlad Zografi, pentru piesa "America si acustica".

Premiul Uniunii Scriitorilor pentru debut, anuntat de Gabriela Adamesteanu si Luminta Marcu, a avut doi castigatori, pe Tatiana Dragomir pentru "Fotograme" si Alexandra Tomita, pentru "O istorie 'glorioasa' - Dosarul protocronismului romanesc".

Luminita Munteanu, traducatoarea lui Orhan Pamuk, a primit Premiul pentru traducere din literatura universala pentru romanul " Cartea neagra ", publicata la Editura Curtea Veche. "Ma bucur ca am avut privilegiul de a face cunoscut un scriitor cu adevarat deosebit, un scriitor care cred ca a marcat in ultimii ani harta literara a lumii", a spus Luminita Munteanu la primirea premiului.

Premiul "Andrei Bantas", pentru traduceri din limba engleza i-a revenit lui Radu Pavel Gheo, pentru traducerea romanului "Batranul si marea" de Ernest Hemingway, la Editura Polirom.

Premiul pentru critica/eseu/istorie literara a fost acordat lucrarii lui Paul Cernat "Avangarda romaneasca si complexul periferiei: primul val". Premiul Comisiei pentru literatura minoritatilor i-a fost acordat lui Szocs Geza, pentru romanul in limba maghiara "Limpopo".

Gabriel Liiceanu a urcat pe scena pentru a ii decerna Premiul special pe 2007 lui Mircea Cartarescu, pentru trilogia "Orbitor". Castigatorul a promis ca la anul nu o sa mai ia nici un alt premiu, pentru ca ce e prea mult strica. Discursul sau a continuat cu o poezie a lui Serban Foarta care a primit cel de-al doilea premiu special al juriului USR.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea