Social

#taxa #fast-food #hamburger #sanatate

Ministrul sanatatii face rost de bani pentru medicamente punand taxa pe hamburgeri

Ministrul Sanatatii a declarat ieri ca alaturi de fumatori, la bugetul sanatatii vor contribui si consumatorii de produse tip fast-food . Aceasta masura este similara "taxei pe viciu".

Anul acesta, banii pentru medicamente, materiale si produse sanitare ori pentru sporurile alocate celor care muncesc in conditii grele vor avea de suferit. Astfel, pentru a recupera pierderile, autoritatiile vor sa stabilieasca o taxa pentru amatorii de fast-food, potrivit declaratiilor date de Atilla Cseke, noul ministru al sanatatii.

In tari precum Franta, Germania sau Marea Britanie se aplica deja aceste taxe care vor fi adoptate si in Romania. Ministrul sanatatii a evitat sa precizeze ce valoare va avea taxa pe fast-food, dorind sa discute mai intai cu producatorii de alimente.

"Vor fi dificultati mari in ce priveste programele de sanatate, iar fondurile prevazute sunt departe de a acoperi necesarul. Suntem nevoiti sa gasim masuri de eficientizare . Nu sunt multumit de bugetul alocat domeniului sanitar, dar este unul de criza", sustine Atilla Cseke, citat de Evenimentul Zilei.

Prin aceasta noua taxa, noul ministru urmareste sa acopere lipsurile din sistem si sa faca investitii in infrastructura spitalelor.

Soferii, portarii si femeile de serviciu din spitale vor fi concediati

Alte masura pentru a ajuta bugetul sanatatii vor fi si trecerea cat mai multor spitale in subordinea primariilor si concedierea unei parti din personalul administrativ al spitalelor precum soferii, portarii, femeile de serviciu sau personalul Testa.

"Majoritatea spitalelor, dar si institutele de cercetare vor fi transferate catre autoritatile locale, pana la 1 iulie 2010", a subliniat ministrul, citat de Evenimentul Zilei. Primariile vor fi cele care vor prelua cheltuielile administrative ale unitatilor sanitare.

Atilla Cseke are si alte planuri in domeniul sanatatii. In functie de fondurile adunate pentru acoperirea programelor existente, ministrul sanatatii doreste sa implementeze programe noi printre care si infiintarea unor cabinete rurale standardizate, programul de screening pentru cancerul de col uterin , prevenirea cancerului de colon si ajutarea cuplurilor infertile

"Este nevoie sa apelam la fonduri europene pentru a pune la punct astfel de cabinete. Fondurile stau la dispozitia Romaniei si trebuie accesate", a mai declarat Atilla Cseke.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea