Social

#majorare pensii #ministrul muncii #pensii

Ministrul Muncii, despre cresterea pensiilor: „Majorarea cu 40% este o iluzie”

Desi multi pensionari sperau la majorarea pensiei cu 40%, ministrul Muncii a declarat luni ca aceasta crestere este o iluzie, deoarecce Romania nu este in stare sa faca efortul bugetar pentru sprijinirea acestei majorari. 

 

Ministrul Muncii a mai precizat ca in urmatoarele zile va demara un proces de recalculare a pensiei in care sa se aiba in vedere anii de vechime in munca si contributivitatea persoanelor la buget. Ministrul spera ca aceste calcule sa se incheie la jumatatea anului viitor, moment in care sa existe un plafon de pensii bine stabilit si avantajos pentru toate partile implicate.

“Eu subiectul pensiei as dori in Guvernul Citu sa-l scoatem complet din lupta politica si sa spunem foarte limpede urmatorul lucru: s-a vehiculat foarte mult o majorare de 40% a pensiilor, insa aceasta majorare niciodata nu a fost pregatita si dorita la modul real. O majorare cu 40% a pensiilor inseamna un efort bugetar de 138 de miliarde, pe care Romania in nicio etapa a dezvoltarii ei, chiar si in anii de pandemie, nu si l-ar fi putut permite. Mai mult decat atat, in momentul in care s-a deschis subiectul acestei iluzorii majorari de 40%, era necesara o etapa de pregatire si de recalculare a tuturor pensiilor, astfel incat, pe o noua formula, sa creasca pensiile cu 40%. Aceasta etapa a fost angajata prin lege in iunie 2019, cand era PSD la guvernare, si in trei luni de zile ar fi trebuit, printr-un singur ordin de ministru, sa inceapa aceasta evaluare a tuturor dosarelor de pensie, sa fie pregatite pentru ca dupa ce se stabileste formula pe noua lege sa apesi un buton si pensiile sa se recalculeze. Evident ca lucrul acesta nu s-a intamplat”, a afirmat Raluca Turcan, la B1TV.

Ministrul Muncii a precizat ca toate pensiile din Romania vor fi recalculate, pe baza unei noi legi a pensiilor, iar etapa propriu-zisa de recalculare, care va incepe dupa intrarea in vigoare a noii legislatii, va dura intre un an si doi.

“Anul acesta planul este urmatorul, pentru ca vreau sa lasam orice logica politica la o parte si sa le spunem oamenilor cum stau lucrurile: incepem procesul de recalculare a pensiilor; in zilele urmatoare voi emite un ordin prin care se evalueaza toate dosarele de pensie, astfel incat ele sa fie pregatite ca pe o noua lege a pensiilor, bazata pe contributivitate si echitate in sistemul de pensii, sa putem ajunge, sper eu in maxim un an si jumatate, la o recalculare a tuturor pensiilor in Romania. Procesul (de recalculare - n. r.) este unul laborios si presupune mai multe etape: una este etapa legislativa, in care trebuie sa gasim o formula prin care, intr-adevar, in sistemul de pensie sa aduca echitate, contributivitate si sa privim si spre pensiile speciale. In paralel, vorbim despre aproximativ 5.000.000 de dosare de pensii, 4,9 milioane aflate in plata, iar 200.000 de dosare intra lunar in plata cu noile pensionari. Pentru asta ne trebuie aproximativ 1.000 de persoane angajate in Casele de Pensii pe perioada determinata, specialisti care sa vina sa lucreze in acest proces. Ne trebuie in continuare sa fie achizitionate echipamente, softuri, iar intregul proces este evaluat de catre oamenii specialisti din Ministerul Muncii la doi ani, eu i-am rugat sa faca acest lucru intr-un an de zile”, a mentionat Raluca Turcan, potrivit stirileprotv.ro.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea