Social

#codul educatiei #rector #universitate #ministru #ecaterina andronescu

Ministrul Andronescu lasa la alegerea universitatilor modul de alegere a rectorilor

Universitatile pot decide cum isi vor desemna rectorul. Ministrul Educatiei a modificat noul Cod al Educatiei, cu doar cateva zile inainte de a i-l prezenta primului ministru in formna sa finala. Prin aceasta modificare Ecaterina Andronescu a acceptat introducerea modelului antreprenorial practicat mai ales in sistemul englez si cel american, propus de Mircea Miclea .

Prin noua prevedere a Codului Educatiei fiecare universitate din Romania va decide cum anume vor fi stabilite functiile de conducere la nivelul catedrelor, facultatilor si rectoratului, dupa cum noteaza Gandul.

Acest lucru se va putea intampla prin organizarea de alegeri colegiale asa cum s-a procedat pana acum, sau prin acordarea de puteri depline sefului institutiei care ar urma sa-si desemneze singur prorectorii si decanii.

Masura se doreste a fi o noua masura care va veni in intarirea autonomiei universitare si va fi completata de ierarhizarea institutiilor de invatamant superior : “Am introdus aceasta prevedere in Cod, astfel incat fiecare sa decida ce varianta vrea sa adopte. Mai mult, vom departaja universitatile in institutii care vor scolariza doar la nivel de licenta si institutii care vor face si cercetare prin programele de masterat si doctorat. Pentru aceasta fiecare universitate va trebui sa isi faca o autoevaluare pe baza unor standarde nationale pe care urmeaza sa le stabilim”, a declarat ministrul Andronescu pentru Gandul.

Modificarea facuta de ministru lasa la latitudinea senatului decizia cu privire la acceptarea sau respingerea solutiei propuse de presedintie, aceea de a adopta pentru universitati modelul antreprenorial practicat mai ales in sistemul englez si cel american.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea