Social

Mii de studenti romani muncesc vara in SUA

Multi tineri renunta la vacanta pentru a lucra in domeniul hotelier, in restaurante sau parcuri de distractii, contra unor sume greu de castigat in tara

Sase luni pe an student la Jurnalism, trei luni muncitor necalificat pe "taramul fagaduintei". Este vorba despre Florin, un adolescent de 22 de ani din Baia Mare, care a ales sa munceasca in America, prin programul de munca Work and Travel , destinat tinerilor care vor sa combine calatoria intr-o tara straina cu un job care sa le aduca si bani in plus.

Florin a aflat de Work and Travel de la alti colegi care deja fusesera plecati cu acest program si care l-au incurajat sa incerce.

"Doua prietene care au fost plecate inaintea mea mi-au spus ca merita sa merg in strainatate, atat din punct de vedere financiar, cat si al experientei ca atare. Asa ca am intrat pe internet, m-am interesat de firme si am ajuns la sediul din Cluj al unei firme. Planul era sa merg impreuna cu inca patru prieteni, dar in final am ramas doar doi. Amicul meu a mers in Delaware, iar eu am ajuns in New Jersey", ne-a povestit tanarul.

Slujba „la negru", intr-un lant hotelier

Deoarece avea o cunos­tinta la un restaurant in New York, care i-a promis ca il angajeaza ca ajutor de chelner, Florin a decis sa plece anul trecut, in Statele Unite, cu programul Self Arrange, care presupunea ca firma sa-i asigure doar intermedierea cu ambasada.

Lui ii revenea sarcina de a-si gasi cazare si un loc de munca. "Am preferat sa imi caut singur ceva de lucru pe internet, inainte de a ajunge in State, deoarece am auzit numeroase povesti cu tineri care odata ajunsi in strainatate descopereau ca oferta programului cu care plecasera era total diferita de realitate, conditiile de cazare fiind dezastruoase sau serviciul promis era altul. Nu am vrut sa fiu si eu pus in aceasta situatie", a explicat studentul. Bilet de avion si-a cumparat singur, iar la inceputul lunii iulie a plecat spre America.

Deoarece restaurantul romanesc la care trebuia sa lucreze ducea lipsa de clienti in timpul verii, tanarul a fost nevoit sa isi gaseasca o a doua slujba: "Era vorba despre o slujba la negru ce presupunea munca de intretinere intr-un lant hotelier. Tundeam gardul viu din jurul hotelului, spargeam ziduri cu picamarul, inlocuiam placi de gresie, pe scurt, orice era nevoie pentru intretinerea hotelului. In weekend, continuam sa lucrez ca ajutor de chelner la restaurant".

Atras de figurile de ceara ale Muzeului Madame Tussauds

Castigul era stabil, 10 dolari pe ora, in timp ce orele suplimentare se plateau cu 15 dolari. In trei luni, cat a stat in America, Florin a reusit sa stranga 4.500 de euro. "Cheltuielile pe saptamana ajungeau la 50-60 de dolari si castigurile, la 550 de dolari, in conditiile in care, cu 30 de dolari - bani castigati in trei ore de munca, imi faceam pentru sapte zile.

Cel mai mare noroc l-am avut cu cazarea. Seful de echipa de la firma de constructii a acceptat sa ma gazduiasca. Era tot roman, ii era dor de tara si de familia pe care nu o mai vazuse de opt ani, asa ca a acceptat sa impartim o camera, altfel as fi fost nevoit sa platesc pentru o camera in jur de 1.000 de dolari pe luna". La sfarsitul orelor de munca si in weekend a reusit sa se bucure si de partea relaxanta a calatoriei. A vizitat printre altele, Muzeul Madame Tussauds, Central Park, Empire State Building , Trump Towers si Statuia Libertatii.

600 de euro, „taxa de munca" peste hotare

Anul trecut au plecat in America, prin programul Work and Travel, aproximativ 7.000 de tineri. "Printre tarile in care studentii pot pleca sa munceasca se numara si Grecia, Spania, Italia, Canada si Franta. O plecare cu programul Self Arrange, in care tinerilor le este inlesnit numai contactul cu ambasada, costa aproximativ 400 de dolari, in timp ce programul in care studentilor le este asigurat locul de munca este in jur de 600 de euro.

America este cea mai cautata destinatie, slujbele de aici fiind in domeniul hotelier, la restaurante sau parcuri de distractii", a explicat Dina Taralunga, director de programe la Work and Travel.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea