Social

#comandantul unitatii ciorogarla #demis soldati ciorogarla #furt arme ciorogarla

Mihail Popescu: Comandantul unitatii din Ciorogarla ar trebui demis

Comandantul unitatii din Ciorogarla ar trebui demis, iar sefii de magazie , unde erau tinute armele si santinelele, anchetati de Parchet, daca se va dovedi ca sunt responsabili de neglijenta in respectarea regulamentelor militare, a declarat, fostul sef al Armatei , Mihail Popescu .

Fostul sef al Statului Major General, Mihail Popescu, a explicat, vineri, ca intr-o unitate militara, armele si munitiile se afla in ingrijirea unor sefi de magazie, cu gradul de subofiter. "Depozitele in care se afla armele si munitiile au sefi de magazie, care sunt subofiteri. Acestia sunt obligati ca, zilnic, sa faca intretinerea armamentului si a munitiei respective, care se afla depozitata in aceste magazii, inclusiv aerisirea lor.

Exista astfel de operatiuni. La inceperea programului, trebuie sa verifice integritatea sigiliilor si incuietoruilor de la depozite, iar la sfarsit, sa le predea incuiate si sigilate celor care se ocupa de paza si apararea lor", a mai spus Mihail Popescu.

De paza depozitelor se ocupa mai multe santinele, fiecare soldat este asezat intr-un punct strategic. "Trebuie vazut daca era un numar suficient de santinele. O unitate militara este pazita de mai multe santinele, fiecare asezata intr-un punct strategic la distante suficient de mari astfel incat sa poata fi supravegheate cu usurinta cu privirea. Trebuie sa fie o distanta de vedere intre santinele, sa se vada una cu alta. Depinde si de teren.

La Ciorogarla, chiar daca unitatea este in padure, nu erau copaci, pentru ca nu e voie sa fie la gard copaci. Intre sarma ghimpata si gardul unitatii exista o fasie de teren, care se ara, astfel incat sa se vada fiecare urma", a aratat Popescu.

Mihai Popescu a mai spus ca santinelele trebuie sa fie verificate la trei ore de caporalii de serviciu. "Santinelele pot fi verificate, in orice moment, de superiori, iar controalele se fac ori de cate ori se impune sau este necesar.

De fiecare data cand se afla in control, superiorul are sarcina sa verifice daca sigiliile nu sunt rupte sau deteriorate. Schimbul santinelei pe timp de iarna se face o data la trei ore sau chiar mai devreme, daca situatia o impune. In timpul pazei santinelei, unul dintre superiori are sarcina de a veni in control. Caporalul de serviciu are o paleta cu toate sigiliile, iar cand face verificarea trebuie sa compare integritatea sigiliului de pe depozit cu modelul de pe paleta", a declarat Popescu.

Astfel, potrivit regulamentelor militare, ar fi fost imposibil ca depozitele sa nu fie verificate o perioada mai lunga de timp."Daca nu s-au facut toate aceste lucruri, inseamna ca este vorba despre o grava neglijenta a celor in cauza. Nu se pot juca cu munitiile si armele. Aici nu s-a facut nimic. Nicio datorie", spune Mihail Popescu.

Potrivit lui Popescu, in acest caz, se impune destituirea comandantului unitatii, si trimiterea in judecata a celor care se fac responsabili de neglijente in respectarea regulamentelor militare.

"Se fac cercetarile respective si, in functie de gravitatea faptelor, toti cei responsabili ar trebui sa raspunda. Comandantul unitatii trebuie sa raspunda pe linie administrativa, adica sa fie destituit. Comandantul raspunde pentru ca el trebuia sa-i puna sa-si faca treaba. Eu as fi propus destituirea comandantului si trimitera celor responsabili la Parchet", a declarat Popescu.

Popescu a mai explicat ca persoanele care au luat armele nu au furat si munitie pentru ca aceasta se tine, conform regulamentelor, intr-un alt loc decat armele. Totusi, Popescu a spus ca cei care au luat armele si-ar putea procura cu usurinta munitie de pe piata neagra.

"Armele care au fost furate merg cu munitie de calibrul 7,62 mm. Acesta este standardul potrivit Tratatului de la Varsovia, deci se poate procura munitie de pe piata neagra din Ucraina, Polonia, Bielorusia, Bulgaria, Cehia", a mai spus Popescu.

Reamintim ca sigiliul unui depozit din Unitatea tehnica militara din Ciorogarla, judetul Ilfov, a fost gasit rupt, miercuri dimineata, conform unor surse din Ministerul Apararii Nationale .

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea