Social

Miclea face reforma cu plagiatori

Procesul de reforma din invatamint, clamat cu surle si trimbite de ministrul Mircea Miclea , a demarat cu stingul. Astfel, in Registrul National al Expertilor in Invatamintul Superior (RNE) au fost incluse nume controversate, acuzate de plagiat, specialisti reputati fiind lasati pe dinafara.
Registrul a fost conceput pentru a reuni elitele profesionale din diverse domenii, specialistii selectati urmind sa faca parte din comisiile de selectie pentru diferite granturi , sa acorde titluri sau grade didactice. Aproximativ 3.000 de profesori si cercetatori, din tara si strainatate, au fost propusi de institutii ori s-au autopropus pentru a face parte din RNE, ministerul selectind pe baza CV-urilor 1.000 de persoane.
Anca Gheorghiu nu a devenit profesor pentru ca a plagiat

Printre numele controversate din Registru apar Ion Spanulescu, rectorul Universitatii Hyperion, si sotia sa, Anca Gheorghiu, conferentiar la aceeasi institutie privata. Faptul ca aceasta este implicata intr-un scandal de plagiat, acuzatiile fiind aduse chiar de fiul sau vitreg, Sever Spanulescu, nu au contat pentru cei care au facut selectia, cei doi soti figurind pe lista ca experti in fizica.

Pentru fiecare activitate la care vor fi solicitati sa participe se vor aplica niste criterii suplimentare. Selectia pe care am facut-o nu a fost una pe criterii morale sau de caracter, ci doar pe baza CV-urilor, argumenteaza Daniel David, consilier in MEC.
De ce nu si noi?

Responsabil de selectia pentru RNE, Daniel David se regaseste si el pe lista expertilor, in calitate de conferentiar la Facultatea de Psihologie a Universitatii Babes-Bolyai din Cluj, unde preda si ministrul Educatiei, Mircea Miclea. Oana Benga, conferentiar la aceeasi facultate, membra in comisia de selectie, a avut, la rindu-i, dificila sarcina de a evalua activitatea tatalui sau, Gheorghe Benga, de la UMF Cluj, acesta avind insa, intr-adevar, reputatie stiintifica pe plan international.

Dintre cei noua membri ai grupului de lucru pentru registru, cinci sint de la universitatea clujeana. Au facut doar munca de secretariat, motiveaza consilierul responsabil. Printre anomaliile selectiei se numara si neincluderea reputatului cercetator Marian Apostol, de la Institutul de Fizica de la Magurele. Desi acesta a publicat 256 de articole stiintifice, dintre care 120 in strainatate, el nu se regaseste pe lista expertilor, ministerul nedorind sa explice de ce, pe motiv ca nu a depus contestatie .

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea