Social

Metode de predare occidentale in scolile satesti

"Proiectul l-am inceput impreuna cu Ministerul Educatiei in 2003, cu scopul de a diminua discrepantele exagerat de mari - sa nu uitam ca 47 la suta din populatia Romaniei traieste la sat - dintre mediul urban si cel rural. Daca intrebi profesorii din sate de ce au nevoie pentru scoala, raspunsul lor este "calculatoare". S-ar putea sa ne trezim ca aceste calculatoare zac in salile de clasa pentru ca nu pot fi acoperite costurile de utilizare. Echipamentul reprezinta doar o treime a problemei scolilor de la sate. Cea mai buna solutie este formarea dascalilor din mediul rural, la ei acasa. Chiar si atunci cand proiectul nostru va lua sfarsit, procesul de modernizare trebuie continuat. Si chiar in cazul in care copiii pregatiti in aceste scoli vor migra spre oras, este bine ca vor migra oameni calificati" declara Ana Maria Sandi, responsabil pe proiecte de invatamant la Banca Mondiala.
La intrarea in satul Stefan cel Mare, aflat nu departe de Pitesti, te intampina dis-de-dimineata puzderie de copii cu nasul rosu de la frig. Cu ghiozdanul in spate si caciula pe-o ureche merg cu mamici, tatici si bunici spre scoala. Parintii pe jos, copiii pe biciclete. Pe drum se mai opresc sa dea cate un ,buna dimineata" peste gard vreunei matusi care trebaluieste prin curte. In inima satului, vizavi de biserica si primarie, la scoala generala, clopotelul anunta inceperea orelor. Micutii din clasa intai se grabesc sa-si ocupe locurile in bancile dispuse ca in Occident pe doua randuri. Ciulesc urechile si sorb din priviri cuvintele invatatoarei. Rodica Ciobanu preda la scoala din Stefan cel Mare de 23 de ani, stie cand sa fie aspra si stie cand e timpul unei mangaieri pe crestet. ,Cand s-au facut repartitiile am ales satul acesta dupa nume. Mi-a placut si aici am ramas", povesteste invatatoarea. Aici s-a casatorit si e convinsa ca menirea ei este sa fie invatatoare la scoala din Stefan cel Mare. S-a bucurat atunci cand a aflat ca scoala din sat este inclusa in programul de dezvoltare profesionala a cadrelor didactice din mediul rural al Ministerului Educatiei si Cercetarii cu finantare de la Banca Mondiala.
Informatia ajunge greu la sat
"La sat, informatia ajunge intotdeauna mai greu", spune Rodica Ciobanu. ,Din diverse motive tehnice sau materiale", explica ea. ,Noi, dascalii din mediul rural, suferim cand cei de la oras ne zic, "voi de la sat"...". Invatatoarea se mandreste ca elevi de-ai ei au castigat de mai multe ori olimpiade scolare si ca acum unii dintre ei invata la licee de prestigiu ,chiar din Capitala". ,Cu totii au trecut prin mana mea", spune Rodica Ciobanu.
Predare dupa standarde europene
Din octombrie, cand a inceput programul de formare profesionala , invatatoarea are impreuna cu ceilalti 22 de colegi de cancelarie un mentor, care o consiliaza la absolut tot ce inseamna metode de predare moderna dupa standarde europene. Gata cu dictatul si gata cu predatul monolog de la catedra. ,Copiii sunt mult mai receptivi la predarea interactiva", recunosc profesorii in cancelarie. Micutii din clasa intai deseneaza trebuie sa completeze cuvinte, sa puna cap la cap cuvintele, pe care le gasesc intr-un plic, intr-o propozitie cu inteles. Scolarii sunt constientizati mereu ca ei sunt importanti. ,Sunt important pentru ca invat sa citesc si sa scriu. Pentru ca stiu sa desenez brazi", spune un baietel din clasa intai. Sta putin pe ganduri si continua: ,Si vreau sa invat pentru ca vreau sa devin o persoana anume". Zambeste. ,Eu vreau sa fiu fotbalist", spune un alt elev in clasa intai. ,Cu banii castigati am sa-i cumpar lui tata scotch, ca are mare nevoie, iar lui mami un detergent bun". Mentorul Maria Ciolan, la randul sau dascal, are sub obladuire alaturi de scoala din Stefan cel Mare alte 97 din judetul Arges. ,In fiecare zi sunt in alt sat", povesteste mentorul. Maria Ciolan este nascuta intr-un sat, lucru care o motiveaza si mai mult in munca pe care o face acum. ,Cand ma duc la o scoala frumoasa imi creste inima", spune mentorul.
Naveta cu bicicleta...
Scoala din Stefan cel Mare este o scoala frumoasa. A fost daramata acum trei ani si reconstruita din temelii printr-un program al Bancii Mondiale de reabilitare a scolilor din mediul rural. ,Scriau copiii cu manusi in clasa", isi aminteste directoarea scolii, Florica Alexe. Acum avem si caldura, si canalizare, spune ea. ,Prin acest program de dezvoltare profesionala, incercam sa schimbam ceva'", povesteste mentorul. ,Ne-am bucurat ca mentorii au venit la noi acasa", spune directoarea. Si ea stie intr-adevar ce inseamna o scoala dintr-un sat amarat. ,Am fost repartizata la terminarea studiului undeva prin Vrancea. Apa sarata, noroi si nici macar o halta de tren", povesteste directoarea Alexe. ,Pentru ca pre-dau biologia, intram la clasa in halat alb. ,Clopotelul anunta sfarsitul pauzei. Elevii clasei a saptea incep ora de religie cu un Tatal nostru. Cu palmele la tampla rostesc un amin in cor. Se gandesc la mama care spune in fiecare seara o rugaciune pentru cei dragi. Profesoara, timida si rumena in obraji, povesteste despre semnificatia Craciunului. Citeste un psalm din Biblie. Copiii asculta cu ochii mari si se gandesc la duminica de Craciun. Elevii clasei a saptea stiu deja unde vor merge la liceu: in Pitesti, la Bucuresti ,pentru ca acolo sunt locuri de munca mai multe", in Spania ,pentru ca parintii lucreaza acolo". Este amiaza si clopotelul suna de iesire. In fata scolii, parinti cu biciclete isi asteapta copiii sa-i duca acasa.

"Proiectul Ministerului Educatiei finantat cu bani de la BM, guvern si de la autoritatile locale este menit sa asigure egalitatea de sanse intre copiii din mediul rural si cei din orase. Doar circa doi la suta din copiii proveniti din mediul rural ajung sa studieze in universitati. Scolile de la sate se confrunta cu o lipsa acuta de dotare, de materiale didactice, carte scolara si spatii civilizate. Tototodata, scolile din mediul rural se confrunta cu lipsa cadrelor calificate. Dascalii de aici au salarii foarte mici si nu au acces la programele de formare profesionala cum au cei din orase. Cu acest program calificam peste trei mii de dascali din sate. Este pasul pregatitor pentru dotarea scolilor cu calculatoare. "Ce sens are sa aduci calculatoare, daca cei mici nu au manuale?"
Tiberiu Velter, Directorul Unitatii de Management a Proiectului pentru Invatamantul Rural din cadrul MEC

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea